Harald Gustafsson:Kejsaren som fick se sin värld falla samman

Historikern och författaren Heinz Schilling undervisar vid Humboldtuniversitetet i Berlin.
Historikern och författaren Heinz Schilling undervisar vid Humboldtuniversitetet i Berlin. Foto: Anna Weise/TT

Det kristna Europa, samlat under en kejsare och en påve, hotades på 1500-talet av stärkta furstestater, reformation och nya ideal. Mitt i allt stod Karl V, kejsaren som önskade enighet men ofrivilligt bidrog till att bana väg för ett Europa av konkurrerande trosriktningar och krigande stater.

Under strecket
Publicerad

Tysk-romerska kejsaren Karl V (1500–1558), samtida porträtt av Tizian (beskuret).

Annons

I Worms 1521 stod de öga mot öga: Martin Luther, den upproriske munken och påvekritikern, och kejsar Karl V av huset Habsburg, påvekyrkans försvarare. I historieskrivningen har Luther blivit hjälten medan Karl V fått en skurkroll och dessutom sjunkit undan i historiemedvetandet: en gammal tysk kejsare bland andra. Orättvist, menar den kände historikern Heinz Schilling i sin biografi ”Karl V. Der Kaiser dem die Welt zerbrach” (”Karl V. Kejsaren vars värld bröt samman”, C H Beck Verlag).

Schilling skildrar Karl som en klassisk tragisk hjälte. Han slogs mot lutheranismen men kunde inte utrota den. Han kämpade om makten i Europa med Frans I av Frankrike men kunde aldrig tillfoga honom ett avgörande nederlag. Han kämpade för att försvara Europa mot de muslimska osmanerna (turkarna), men de förblev ett hot på Balkan och på Medelhavet under hela Karls livstid.

Annons
Annons
Annons