Keith Jarrett i takt med tiden

Drygt trettio år sedan de spelade tillsammans i Jarretts American Quartet, sammanstrålar jazzpianisten Keith Jarrett och kontrabasisten Charlie Haden igen på skivan Jasmine. –Vi försöker återskapa en mänsklig röst i sångerna, säger Keith Jarrett.

Under strecket
Publicerad
Annons

Det finns fyra huvudlinjer i Keith Jarretts konstnärskap. Han hade två kvartetter på 1970-talet, en i USA och en i Europa. I båda baserades musiken på frijazzen, men grupperna sökte också ett renare och vackrare uttryck, där det föregående decenniets frijazzmusiker i sin iver att utforska musiken som ljudmateria inte väjde för några attentat mot traditionella skönhetsvärden.

På 1970-talet gav Keith Jarrett också sina första solokonserter. Med medvetandet tömt satte han sig vid flygeln och skapade gudomlig musik i ögonblickets ingivelse. De stora solokonserterna sträcker sig ofta över flera skivor, och de skapade tidigt ett rykte om Keith Jarrett som cerebral och överteoretisk. Kanske som ett svar på ryktet har Jarrett sedan 1983 givit ut skivor med basisten Gary Peacock och trummisen Jack DeJohnette, där trion tolkar jazzens standardlåtar. Keith Jarrett ägnar sig även åt klassisk komposition.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons