Keaton flyger mellan komik och tragik

Michael Keaton går från Batman till Birdman. Årets öppningsfilm i Venedig är både teater och film på en och samma gång. SvD:s Jan Lumholdt möter skådespelarensemblen.

Under strecket
Publicerad
Riggan Thompson (Michael Keaton) samtalar med sin superhjälte Birdman.

Riggan Thompson (Michael Keaton) samtalar med sin superhjälte Birdman.

Foto: 20TH CENTURY FOX
Annons

Same same but different. Det ser nästan ut som en tanke att årets öppningsfilm i Venedig har så många paralleller med 2013 års dito. Då hette filmen ”Gravity” och var skapad av mexikanske Alphonso Cuarón. 2014 har Cuaróns landsman, generationskamrat och vän Alejandro González Iñárritu tagit över stafettpinnen. De båda filmerna har även samma fotograf, Emmanuel Lubezki, som fick en Oscar för ”Gravity”.

Iñárritus ”Birdman”, med undertiteln ”The unexpected virtue of ignorance”, är en lika visuell upplevelse med flera obrutna tagningar på upp till åtta minuter, men upp i rymden kommer vi denna gång bara i huvudpersonen Riggan Thompsons huvud. Han spelas av Michael Keaton och är, lite som Keaton själv, en skådespelare med en Hollywood-hit i seriefigursgenren. Denna gång inte Batman, men väl Birdman, en superhjälte som utöver styv flygförmåga även besitter telepatiska krafter.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons