Annons

”KDU, ni har blivit lurade”

Foto: Tomas Oneborg

Ett riktigt yrkesförsvar är bättre än värnpliktiga. Men hur ska vi få yrkesförsvaret att fungera om personal i alla kategorier lämnar jobbet för att det är alldeles för lågt betalt? skriver företrädare för Liberala Ungdomsförbundet (Luf) i en slutreplik.

Under strecket
Publicerad

Anton Roos och Nike Örbrink hävdar i sin replik på Lufs debattartikel att liberaler är bortskämda och vill att andra ska försvara deras frihet. Ingenting kunde vara längre från sanningen. Förbundets säkerhetspolitiske talesperson Christoffer Karlsson har arbetat heltid i fyra år med att försvara det här landet. Han är fortfarande engagerad i hemvärnet. Alltid utan tvång, men tyvärr väldigt lågt betalt. Och Erik Sandström har varit engagerad i försvaret i flera år. Att påstå att Liberaler som dessa, och andra, gömmer sig bakom någon annan på grund av bortskämdhet är ovärdigt och gravt felaktigt.

Precis som kristdemokrater så grundar vi våra åsikter i ideologi och verklighetens beskaffenhet. Inte som Roos och Örbrink verkar tro i någon bortskämdhet. Och verkligheten är den att soldater som övat eldöverfall eller taktiskt omhändertagande i strid ett 40-tal gånger över några år, sannolikt är bättre på just detta än någon som övat det ett tiotal gånger för tre år sedan. Med det sagt så betyder det inte att värnpliktiga soldater är dåliga, det betyder att yrkessoldater är bättre. Precis som yrkesutbildade sjuksköterskor kan ge bättre vård, eller yrkesutbildade brandmän är bättre på att släcka eldar. Inom välfärden vill man ofta satsa på personal, inte att människor ska bli tvångsrekryterade för att lära sig sy sina egna sår.

Annons
Annons
Annons