Annons
X
Annons
X

KD:s och FP:s skärpta integrationsförslag stoppar inte väljarflykten

Trots en skärpt invandringspolitik är Kristdemokraterna det parti som tappar flest väljare till Sverigedemokraterna, enligt Aftonbladets nya mätning.

SD:s avgående partisekreterare Björn Söder kallar sitt parti för ”nya Kristdemokraterna”.

**När KD:s dåvarande **partiledare Göran Hägglund under den senaste partiledardebatten i riksdagen i mitten på januari ägnade majoriteten av sitt inledningsanförande till just integrationsfrågan, handlade det enligt experter om ren taktik.

En ny opinionsmätning från Aftonbladet/Sverige Tycker visaratt 15,5 procent av KD:s väljare har gått till SD sedan valet.

När Aftonbladet gjorde mätningen i mitten av december svarade 5,7 procent av KD-väljarna att de skulle rösta på SD om det var val då.

Annons
X

En månad senare, den 15 januari, var andelen som skulle byta till SD alltså uppe i 15,5 procent av de tidigare KD-väljarna. Det var en dubbelt så hög andel som det parti som tappade näst flest väljare till SD, Folkpartiet med 7,7 procent.

– Vi är de nya Kristdemokraterna, säger SD:s avgående partisekreterare Björn Söder till Aftonbladet.

Det var den 17 december som KD och Göran Hägglund presenterade en rad reformerför att förbättra integrationen, som dessutom skulle minska kostnaderna för invandringen.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Sänkt etableringsbidrag till nyanlända, skattefria inkomster på upp till 100 000 kronor årligen de första fem åren och tillfälliga uppehållstillstånd de första tre åren istället för att som i dag direkt utfärda permanent uppehållstillstånd för asylsökande som bedöms ha skyddsbehov, var huvudpunkterna.

  Men raset har fortsatt, trots förslagen.

  Också FP-ledaren Jan Björklund gav sig i veckan in i integrationsdebatten och dammade av partiets gamla krav på språkkrav för svenskt medborgarskap och kombinerade det med skärpningar på integrationsområdet, som försörjningskrav vid anhöriginvandring och tillfälliga uppehållstillstånd som permanentas när personen själv kan försörja sig.

  Men inte heller det tycks alltså ha gett resultat.

  Istället säger Björn Söder till Aftonbladet att SD gynnas av när invandringsfrågan lyfts och att han väntar sig fler väljare från både FP- och KD-håll.

  – Vi har störst legitimitet inom integration och migrationsfrågor, och deras utspel är bara slag i luften, säger han till tidningen.

  **Han tror också att **KD:s väljare känner sig svikna av sitt parti och att det nu snarare är SD som plockat upp KD:s gamla kärnvärderingar.

  – Vi är det enda partiet som lyfter upp värdekonservatismen, och vi slår fast i vårt principprogram att det är kristendomen som byggt vårt samhälle. Vi driver fortfarande familjepolitiska frågor som abortfrågan.

  **Han får stöd av SD:s **vikarierande partiledare Mattias Karlsson som säger till Aftonbladet att FP och KD har låg trovärdighet i migrationsfrågor och att deras förslag bara handlar om utspel. Han tror däremot inte att partierna skulle fortsätta att tappa väljare om de visar att de menar allvar med sin nya inriktning på integrationspolitiken.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X