Annons
X
Annons
X

KD:s krav skapar splittring inför budgeten

Regeringen är splittrad inför budgetförhandlingarna som drar i gång i morgon. Centern, Moderaterna och Folkpartiet vill sänka krogmomsen. Men Kristdemokraterna sätter pensionärerna först. Och det är osäkert om man kan göra båda delar.

– Vi kämpar in i det sista, men en regeringskris tjänar ingen på, säger KD:s Acko Ankarberg.

På SvD
Brännpunkt gick i dag fem tunga kristdemokrater ut och krävde att regeringen ska sänka skatten för pensionärerna – innan man sänker krogmomsen.

I morgon träffas alliansföreträdarna för budgetförhandlingar på Harpsund, statsministerns sommarresidens i Sörmland. Då kommer Kristdemokraterna att stå ensamt, de får inget stöd från de andra regeringspartierna för att sänka pensionärsskatten nästa år. I stället satsar regeringen på att sänka restaurangmomsen. Det var Centerpartiets idé, Moderaterna har sagt att man vill införa sänkt moms och Folkpartiet har accepterat det.

Krogmomsen är kalkylerad att kosta 5,4 miljarder kronor och skattesänkningen för pensionärerna 2,3 miljarder kronor enligt regeringskansliet.

Annons
X

Alla tycks vara överens om att det finns ett reformutrymme i höstbudgeten som är mindre än man trodde i somras. Men det är oklart om det går att göra båda reformerna.

Annie Lööf, som sitter i finansutskottet för Centerpartiet, är osäker på hur stort reformutrymmet kommer att bli.

– Skattesänkningar för pensionärer och arbetare får komma längre fram i mandatperioden. På grund av världsoron och instabiliteten i ekonomin måste vi satsa på jobbskapande åtgärder om vi får ett begränsat reformutrymme.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  För Centerpartiet innebär det sänkt restaurangmoms, satsning på infrastruktur med fokus på järnväg och förbättrad sjukförsäkring.

  Vad kan ni ge Kristdemokraterna för att de ska bli nöjda i förhandlingarna om de förlorar sitt krav på sänkt pensionärsskatt?

  – KD har värnat om sjukförsäkringen och den förutsätter jag att vi kommer få igenom.

  Folkpartiets Carl B Hamilton vill inte säga vad han tror om storleken på reformutrymmet men slår fast att partiets prioriteringar är förbättrade villkor för lärare och i andra hand sjukförsäkringen. Han tror inte att skattesänkningar för pensionärer blir aktuella redan nu.

  – Sänkningen av personlig inkomstskatt, det vill säga jobbskatteavdraget, sänkning för pensionärerna och höjd brytpunkt är ett paket som inte kan brytas sönder.

  Moderaternas Anna Kinberg Batra vill inte svara på några detaljer om förutsättningarna för budgeten utan hänvisar till den 20 september, då den presenteras.

  – Reformutrymmet är betydligt mindre än vi hoppades sent i sommar. Därför måste vi hålla hårt i plånboken och det måste alla partier ta hänsyn till.

  Från moderat håll vill man avvakta med stora reformer men försöka införa lättnader i restaurangbranschen eftersom den bedöms vara jobbskapande. Nyligen beslutade man att skjuta på det femte jobbskatteavdraget.

  Carl B Hamilton anser att det hänger ihop med skattesänkningen för pensionärer. Hur ser ni på det?

  – Det är bra att det står i valmanifest och vi vill genomföra så mycket som möjligt i den takt det går. Jag är trygg i att vi kommer överens.

  Acko Ankarberg Johansson, partisekreterare i KD, tycker att det är klokt att regeringen hushåller med resurserna. Men partiets prioriteringar är tydliga: av rättviseskäl vill man ha en förbättrad sjukförsäkring, förbättring för barnfamiljer och sänkt pensionärsskatt.

  Vad händer om ni inte får som ni vill?

  – Resultat efter förhandlingar blir sällan alla nöjda med. Moderaterna är frustrerade över jobbskatteavdraget men det var det rimligt att backa ifrån.

  Vad behöver ni annars för att bli nöjda?

  – Det återkommer jag med när vi har ett resultat, om det blir dåligt. Men vi kämpar in i det sista för det vi tror på och argumenterar på bästa sätt.

  Hur allvarligt är det, kan det bli en regeringskris?

  – Någon regeringskris är Sverige inte betjänt av. Vi kommer inte att vika från att ta vårt ansvar fullt ut när det gäller att regera landet. Vi kommer att lägga fram en budget tillsammans med alliansen i år också.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X