Annons

KD vill ha tv-vänlig partiledare

Lars Adaktussons avhopp från partiledarstriden har ändrat spelplanen för Kristdemokraterna. Nu återstår två kvinnliga kandidater längst upp på önskelistan. Gräsrötterna vill se en ledare som kan hålla ihop partiet och som ”går genom tv-rutan”, visar en rundringning som SvD har gjort.

Under strecket
Publicerad

Jakob Forssmed, 40 år. Bakgrund: Ekonomisk-politisk talesperson för KD. Var ordförande för KDU mellan 2001 och 2004. Status: Lyfts fram av flera distrikt som ett hett namn i diskussionerna.

Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

Ebba Busch Thor, 27 år. Bakgrund: Kommunalråd i Uppsala sedan 2010. Var partiets andranamn i EU-valet 2014. Status: Nominerad av KD-distrikten i Uppsala och Kronoberg.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Acko Ankarberg Johansson, 50 år. Bakgrund: Partisekreterare för KD sedan 2010. Tidigare kommunalråd i Jönköping. Status: Nominerad av KD-distriktet i Kronoberg.

Foto: FANNI OLIN DAHL / TT

Stefan Attefall, 54 år. Bakgrund: Bostadsminister mellan 2010 och 2014. Tidigare bland annat ordförande för KDU mellan 1986 och 1989. Status: Upplevs som ett tungt KD-namn och lyfts fram av flera distrikt.

Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

På måndagen meddelade EU-parlamentarikern Lars Adaktusson i en intervju med DN att han kommer att tacka nej till att bli nästa KD-ledare. Den tidigare tv-journalisten har varit en av favoriterna ute i distrikten**.**

SvD har talat med runt hälften av partiets distriktsordförande och flera berättar att Adaktusson var det namn som stod högst i kurs i nomineringsdiskussionerna.

Annons
Annons
Annons