Annons
X
Annons
X

KD vill ge 10000 i barnbonus

En bonus på 10000 kronor för varje nyfödd bebis. Det föreslår en arbetsgrupp i Kristdemokraterna, som på så sätt vill uppmuntra ett ökat barnafödande.

Förra året föddes 109301 flickor och pojkar i Sverige. Det är en ökning med 1880 barn jämfört med 2007, enligt SCB:s befolkningsstatistik. Men Kristdemokraterna är inte nöjda.

–Det föds alldeles för få barn, och det är ett bekymmer, säger Anders Sellström (KD), ledamot i partistyrelsen och ordförande i den arbetsgrupp som inför valet 2010 ska ta fram partiets nya familjepolitik.

För att uppmuntra ett ökat barnafödande vill ledamöterna införa en bonus på 10000 kronor för varje nyfött barn.

Annons
X

–Vi vill hitta morötter, och har tittat på hur man gör i andra länder. Många har en sådan här barnbonus, och samhället måste ge signalen ”Vi behöver fler barn”, förklarar Anders Sellström.

Tanken är att engångsbeloppet ska ge det nyfödda barnet och föräldrarna ”en god start”.

–Syftet är ju att underlätta de här nödvändiga första inköpen. Bara en barnvagn kostar ju ganska multum.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Med 100000 bebisar på ett år skulle bonusen kosta statskassan en miljard kronor. Det är väl använda pengar, anser Kristdemokraternas arbetsgrupp.

  –Samhällsekonomiskt är det pengar som man får igen med råge, det är jag fullständigt övertygad om, säger Anders Sellström.

  I Arjeplog har politikerna nyligen infört en lokal välkomstbonus. Den innebär att varje ny kommunmedborgare, inflyttad eller nyfödd, får värdecheckar hos de lokala företagen för upp till 25000 kronor. Efter ett år i Arjeplog betalas 10000 kronor ut, och efter två år ytterligare 15000 kronor. Försöket ska pågå fram till 2010.

  –Vi vill dels stimulera barnfamiljer att flytta hit, dels att det ska födas fler barn, berättar kommunstyrelsens ordförande Bengt-Urban Fransson (S), som lanserade den uppmärksammade idén.

  Och 2008 bröt Arjeplog en 12-årig period av minskande folkmängd: befolkningen ökade med 57 personer, konstaterar SCB.

  –Det är oerhört värdefullt för oss, säger Bengt-Urban Fransson, som spontant är positiv till KD-gruppens förslag om en nationell barnbonus.

  –Jag tycker att det är bra att stimulera till ökade födelsetal rent allmänt.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X