KD: Vi föreslår en helt ny anställningsform

Vårt samhälle måste på riktigt ge nyanlända och andra utsatta en chans att få arbete. Vi föreslår därför en helt ny anställningsform som kallas introduktionsanställning. Vid en sådan anställning får ingångslönen vara 75 procent av lägsta lön eller ingångslön enligt kollektivavtal, skriver Kristdemokraternas Ebba Busch Thor med flera.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Ebba Busch Thor

Foto: Janerik Henriksson/TT
Annons

Allt fler arbetslösa befinner sig i det som kallas utsatt ställning, det är personer med högst förgymnasial utbildning, funktionsnedsättning, äldre och utomeuropeiskt födda. Högst är arbetslösheten bland utrikes födda med enbart förgymnasial utbildning. Efter att ha befunnit sig i Sverige i 3-5 år är arbetslösheten bland dessa 45 procent.

Samtidigt pressas många enklare jobb ut från arbetsmarknaden, inte minst genom automatisering och digitalisering. Detta är den främsta anledningen till att såväl utlandsfödda som infödda svenskar med låg utbildningsgrad saknar jobb. Jobben försvinner också genom att lägstalönerna i kollektivavtalen höjs till en nivå där det inte är lönsamt att anställa personer för att utföra vissa arbeten. Samtidigt saknar omkring 700 000 i arbetsför ålder gymnasieutbildning. Det har skapat en tudelning på svensk arbetsmarknad som fördjupas snabbt.

Annons
Annons
Annons