Annons
X
Annons
X

KD: Underlätta för Rumänien att hjälpa romer

Rumänien ska kunna ta ut full pott från EU:s socialfond för att hjälpa landets romer, anser KD. I dagsläget måste Rumänien självfinansiera medlen upp till 15 procent. Partiet föreslår att det kravet på slopas helt i fem år.

”Vi måste jobba långsiktigt för att hjälpa romerna”, säger KD:s andranamn i EU-valet, Ebba Busch Thor.

Ebba Busch Thor (KD).
Ebba Busch Thor (KD). Foto: TT

Under åren 2007 till 2013 fanns det 32 miljarder svenska kronor som Rumänien kunde använda för att bekämpa fattigdom och diskriminering. Men bara en bråkdel av summan har utnyttjats. En anledning är att landet måste stå för en självfinansiering på 15 procent.

Nu föreslår Kristdemokraterna att kravet på självfinansiering slopas under perioden 2015-2019, och lovar att driva frågan i EU.

– Om en gravid kvinna med små barn känner att det är bättre att sitta på en kall gata i Sverige för att be människor om pengar än att vara kvar i sitt hemland är situationen uppenbart allvarlig. Det är en mänsklig tragedi där vi måste visa ett medmänskligt ansvar, säger Ebba Busch Thor till SvD.

Annons
X

Hur kan de här pengarna hjälpa den kvinnan?

– Det skulle bland annat kunna innebära att hon aldrig mer måste betala en muta för att få förlösa sitt barn på ett rumänskt sjukhus. Det är någonting som vi vet händer, och det innebär att en hel generation hamnar utanför folkbokföringen och blir dömda till utanförskap.

Sänder det inte ut märkliga signaler om vi befriar just Rumänien från självfinansiering?

– Hur stor självfinansieringen ska vara ser olika i olika länder. Jag ser det i stället som att vi omvärderar de 15 procent som vi har krävt av Rumänien.

Kan man lita på att de använder pengarna på rätt och att de inte försvinner iväg till någonting annat?

– Landets tampas med korruption. Det är anledningen till att vi vill tidsbegränsa detta till fem år och tillsätta en kommitté, där den romska gruppen finns representerad, som ges full insyn i hur medlen används, säger Ebba Busch Thor.

Hon anser att debatten om romerna ofta hamnar snett, med fokus på förbud mot tiggeri eller begränsning av den fria rörligheten.

KD tror inte på det förslag som Folkpartiet i Stockholm stad har lagt fram, att skicka fakturan för Sveriges kostnader av EU-migranter till Rumänien.

– Det är att börja i fel ände. Det är meningen att människor ska kunna klara sig i hemlandet. Men om de inte gör det så ser jag inga problem med att vi tar ett större medmänskligt ansvar, om vi samtidigt jobbar för långsiktiga lösningar.

Tycker du att regeringen har gjort tillräckligt i den här frågan?

– Jag tycker att regeringens dialog med Rumänien har varit ett väldigt bra initiativ, och jag beklagar att de samtalen har strandat. Det viktiga är att vi kan få igång samtalen på nytt och en förhoppning är att det förslag vi lägger nu kan bli startskottet för nya samtal.

**I flera opinionsmätningar **ser Kristdemokraterna ut att förlora sin plats i EU-parlamentet. Men Ebba Busch Thor är övertygad om att partiet ska kunna återvända till Bryssel.

– Vår ambition är att vi ska kunna få två mandat. Vi är medvetna om att det är ett tufft mål, men det är absolut inte omöjligt.

Annons
Annons
X

Ebba Busch Thor (KD).

Foto: TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X