Annons
X
Annons
X

KD svänger om tvångssterilisering

Kristdemokraterna har vänt och vill avskaffa steriliseringstvånget vid könsbyte. Övriga regeringspartier och oppositionen har länge velat ändra lagen men KD har hållit emot.

Av TT
(uppdaterad)

Göran Hägglund berättar att beslutet togs av KD:s partistyrelse i går. Han säger att bland de närvarande fanns inga reservationer men att det säkert kommer höjas röster i partiet som har en annan uppfattning.

Riksdagsledamoten Tuve Skånberg (KD) tycker inte om att hans parti har svängt i frågan och han är starkt kritisk till hur Hägglund har hanterat frågan.

– Som departementschef har han krav på sig att bereda frågor ordentligt. Artikeln i DN har mycket otillräcklig argumentation.

Annons
X

TT: Varför tror du att han ändrat sig?

– Andra partier har satt press på oss. Men det verkar som att Hägglund gör det här med öppna ögon, frivilligt.

Andra tar emot beskedet med stor glädje.

– Tack och lov! Jag är jublande glad, säger Maria Hansson Nielsen, KD-politiker som själv bytt kön och länge fört debatt inom partiet om steriliseringskravet.

Själv har hon gått hela vägen och steriliserat sig, men först efter att ha skaffat barn.

– Men jag tänker på alla unga som vill byta kön men ändå ha möjlighet att skaffa biologiska barn. Att tvångssterilisera är en kränkning av de mänskliga rättigheterna.

Även förbundsordförande för Riksförbundet för sexuellt likaberättigande (RFSL) Ulrika Westerlund är glad över att Kristdemokraterna svängt i frågan. Förutom att Sverige därmed kommer att få en lagstiftning som respekterar de mänskliga rättigheterna tror hon att livet kommer att bli lättare för många människor.

– Det finns transpersoner i Sverige i dag som inte har ändrat sitt juridiska kön för att de inte vill bli steriliserade. Det är unga som lever som killar, ser ut som killar och uppfattas som killar, men som har ett kvinnligt personnummer. Är man 20 år gammal är det alldeles för tidigt i livet för att besluta sig för att man aldrig skulle vilja bli förälder. Så det förbättrar livet konkret för människor. Det är också en viktig princip att ett land inte ska ha lagar som tvingar en individ till fysiska ingrepp för att få en social rättighet, säger Ulrika Westerlund.

Hbt-minister Erik Ullenhag (FP) kallar tvångssterilisering ”en omodern kvarleva”.

– Jag tror att det är svårt att ha argument för en situation där staten säger att man måste sterilisera sig vid könsbyte. Det strider också mot mänskliga och grundläggande rättigheter, säger Ullenhag.

Göran Hägglund är osäker på om avskaffande av steriliseringskravet hinner komma med i den proposition som ska läggas i vår, men Ullenhag tänker inte påskynda processen. Han vill heller inte utlova någon exakt tidpunkt för lagförändringen.

– Det finns ingen som vill försena det hela. Det är snarare så att vi drar åt samma håll. Det är klart att jag vill att det här ska bli verklighet så snart som möjligt, men vi måste också ha respekt för att det här med lagstiftningen blir välgjort, säger han.

QUIZ | Hur mycket vet du om politik?

Vad vägrade hon göra efter Dianas död? quiz.svd.se Vad vet du om ond, bråd död i politiken? quiz.svd.se Politikernas grodor – vilka har du koll på? quiz.svd.se

Stockholm TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X