Annons

KD: Statens muskler kan stoppa massvarsel

Jakob Forssmed och Ebba Busch, ekonomisk-politisk talesperson respektive partiledare.
Jakob Forssmed och Ebba Busch, ekonomisk-politisk talesperson respektive partiledare. Foto: Claudio Bresciani/TT

Vi behöver kraftigare ekonomiska stöd för att företag ska kunna övervintra en kortare period och Sverige ska kunna undvika massvarsel och uppsägningar. Det skriver Ebba Busch och Jakob Forssmed, KD.

Under strecket
Publicerad

Sverige kan stå inför en mycket allvarlig ekonomisk situation. Här och nu är det absolut viktigaste att smittspridningen minskar och att liv räddas. Men blickar vi bortom detta kommer spridningen av coronaviruset och åtgärderna för att minska spridningen att innebära stora ekonomiska bortfall. Potentiellt kan det få långtgående konsekvenser för jobb, företagande och därmed för den offentliga välfärdens resurser – också på sikt. Det handlar om människors förmåga att betala grundläggande kostnader för sig och sina närmaste. De ekonomiska åtgärder som regeringens och dess stödpartier presenterade i veckan är i allt väsentligt bra och riktiga, men långt mer behövs nu – och kommer att behövas längre fram.

Finanskrisen 2008 visar med tydlighet vad som händer när en ekonomisk smitta sprids och med vilken hastighet en kris kan slå igenom i ekonomin med en kraftig ökning av arbetslösheten, sjunkande konsumtion och konkurser.

Annons
Annons
Annons