Annons

KD: Skuggsamhället ska inte tillåtas att växa

Gränspolis och tull blickar ut över Värtahamnen i Stockholm, där fordon kommer in i landet från färjorna.
Gränspolis och tull blickar ut över Värtahamnen i Stockholm, där fordon kommer in i landet från färjorna. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Det är alldeles för lätt att etablera sig i det svenska parallellsamhället. Dels måste gränsen kontrolleras mycket bättre, dels måste missbruket av identiteter stoppas på ett mer effektivt sätt, skriver KD-politikerna Andreas Carlson och Mikael Oscarsson.

Under strecket
Publicerad
Foto: RiksdagenBild 1 av 1

Gränspolisen slog häromveckan larm om ”spökpersoner”. Det är personer med oklar identitet som tar sig in i Sverige från utlandet, som vi inte kan stoppa och som vi inte vet vad som händer med.

Svensk gränspolis är kraftigt eftersatt. En rapport från EU-kommissionen gav Sverige förödande kritik på hela 95 punkter. Nederländerna granskades samtidigt och fick bara kritik på drygt 10 punkter. Den svenska gränskontrollen brister i mängden kontroller, utbildning av personal, IT-system och arbetet med Frontex. Situationen är så pass allvarlig att vissa gränskontrollutbildare har hoppat av sina uppdrag, eftersom de är oroliga för att kriminella kan infiltrera verksamheten när utbildningskraven sänks kraftigt. 2017 upptäckte polisen att en passkontrollant hade gjort olagliga sökningar på personer i polisens spaningsregister som senare mördades.

Annons
Annons
Annons