Annons
X
Annons
X

KD säger en sak, men gör en annan

Ett politiskt parti ska i första hand bedömas efter det man faktiskt gör och hur man agerar. Inte efter vad det säger att man skulle vilja göra någon gång i framtiden. Handling är viktigare än prat, skriver Elof Hansjons (S), föräldraledigt kommunalråd i Södertälje.

BRÄNNPUNKT | FAMILJEPOLITIK

I valfrihetsbegreppet ligger inte bara möjligheten att välja, där ligger också möjligheten att välja bort.
Elof Hansjons

I en debattartikel i DN presenterar Kristdemokraternas partiledare partiets nya familjepolitiska förslag. KD har under många år pratat om att man vill underlätta för föräldrar att vara hemma med sina barn, särskilt när de är små. Men vad har man faktiskt gjort? Jag kommer till det.

I sin artikel skriver Göran Hägglund och Emma Henriksson: ”Däremot behöver barn och unga närvarande och engagerade föräldrar, som har både tid och ekonomiska möjligheter att ge dem hjälp, trygghet och kärlek”.


Jag tror att de allra flesta föräldrar är överens med KD om dessa rader. I föräldrarollen ingår de svåraste samtalen om rätt och fel, om livet och döden och om vänskap och ensamhet.

Annons
X

Vi lever i en tid där man är allt mer ensam som förälder. Ofta bor man på en annan ort än barnets far- och morföräldrar. Stressen att hinna med städning, tvättning, skjutsning, jobb och fritid blir allt mer påtaglig. När familjelivets behov är avklarade saknar många föräldrar tid för varandra. Man slocknar på soffan framför ett repriserat avsnitt av CSI eller Desperate Housewives.

Kristdemokraterna har från tid till annan kommit fram till en rad mer eller mindre realistiska förslag till förändring av familjepolitiken. De allra flesta har avfärdats av övriga allianspartier, särskilt förslaget om att införa ett skatteavdrag till de föräldrar som inte använder offentlig barnomsorg. Jag kan förstå att detta förslag avfärdas, då det i praktiken skulle urholka kvaliteten på förskolan.

Jag är inte överens med Kristdemokraterna om deras grundläggande syn på föräldrars ansvar för barns uppväxt. Valfrihet är förvisso viktigt, också i familjepolitiken. Men ansvar är viktigare. I valfrihetsbegreppet ligger inte bara möjligheten att välja, där ligger också möjligheten att välja bort.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I det samhälle som jag vill se har varje förälder, både mamma och pappa, ett moraliskt ansvar för barnets uppväxt. Det är ett ansvar, en plikt, som är större, vidare och mer omfattande än möjligheten att frivilligt disponera sin egen tid. Alltför många pappor väljer att inte ta detta moraliska ansvar. Det är skamligt och det lägger en för tung börda på ensamstående mammor.

  Därför blir signalvärdet som Kristdemokraterna vill förmedla ”gör vad du vill med din tid och dina barn, vi lägger oss inte i” säkert bra gentemot de allra flesta. Men det räcker inte ända fram. Samhället bör istället säga ”ta ansvar för ditt barns uppväxt. Vi bryr oss inte om hur du i detalj tar detta ansvar, men vi kommer att följa upp att du faktiskt gör det. Du, även som pappa, har en plikt mot det barn som du sätter till världen.”

  Men min poäng med detta debattinlägg är egentligen inte att argumentera för eller emot Kristdemokraternas nya förslag. Min poäng är att man måste bedöma Kristdemokraterna efter vad de under sex års regeringsställning faktiskt har lyckats åstadkomma för att underlätta för föräldrar att vara hemma med sina barn.

  För det första har Kristdemokraterna varit med och konstruerat om det svenska skattesystemet så att man numera betalar betydligt högre skatt i förhållande till sin inkomst när man är föräldraledig än när man är på jobbet. En person med normalinkomst förlorar sitt jobbskatteavdrag på 1800 kronor i månaden från den dag som den personen väljer att vara hemma med sitt lilla barn. Den föräldralediga mamman betalar en högre skattesats än sin förvärvsarbetande man.

  För det andra har Kristdemokraterna varit med och sänkt taket för tillfällig föräldrapenning (Vab) och för havandeskapspenningen. Från 10 basbelopp till 7,5.

  Kristdemokraternas arbetsgrupper må ha storslagna planer och skriver gärna vackra ord om att det är viktigt att det finns tid för mys.

  Borde inte Kristdemokraterna börja med att se till så att fler föräldrar återigen kan få en skälig ersättning när de gör den absolut viktigaste arbetsuppgift som en förälder kan göra; att ta sig tid till att ta hand om sitt barn när det har råkat ut för sjukdom? De sitter i regeringen. De har den makten.

  ELOF HANSJONS

  föräldraledigt kommunalråd (S) i Södertälje

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X