Annons

KD: Säg nej till avtalet med Kuba

Kubas president Miguel Díaz-Canel och företrädaren Raúl Castro.
Kubas president Miguel Díaz-Canel och företrädaren Raúl Castro. Foto: Ramon Espinosa /AP

Om riksdagen röstar ja till EU-avtalet med Kuba försitter Sverige en chans att påverka det system som under 60 år plågat det kubanska folket. Det skriver Lars Adaktusson (KD).

Under strecket
Publicerad
Foto: Fredrik Persson/TT

Inom kort tar riksdagen ställning till om Sverige ska godkänna EU:s avtal om samarbete och handelsutbyte med Kuba. Kristdemokraterna kommer att rösta nej till avtalet, dels därför att den politiska oppositionen hållits utanför förhandlingarna, dels därför att inga tydliga krav ställs på den kubanska regimen vad gäller mänskliga rättigheter och demokratiska reformer.

Det framförhandlade avtalet är från 2017 och består av tre delar som var för sig behandlar politisk dialog, utvecklingsbistånd och handel. Det ska självfallet välkomnas när steg tas för att stärka politisk dialog, men dessa steg får inte tas inom ramen för den kubanska diktaturens definition av mänskliga rättigheter och ett oberoende civilsamhälle. Organisationer som arbetar för frihet, minskat förtryck och respekt för mänskliga rättigheter är sedan länge förbjudna, av regimen betraktas de som ett hot det kubanska samhället.

Annons
Annons
Annons