Annons
X
Annons
X

KD: Pensionärer före sänkt skatt

Ökade resurser till kommuner och landsting för att värna välfärdens kärna står som nummer ett på Kristdemokraterna lista inför de budgetförhandlingar som nu ska inledas. Därnäst måste pensionärerna komma, före ytterligare steg i jobbskatteavdrag och andra skattesänkningar.

Av TT
(uppdaterad)

Det skriver Stefan Attefall, ekonomisk talesman för KD och ordförande i riksdagens finansutskott, i ett pressmeddelande.

Centerpartiet vill prioritera att sänka kostnaderna för företag att anställa personal samt en rad åtgärder mot ungdomsarbetslösheten i nästa budget. Det berättade partiledaren Maud Olofsson och statssekreterare Anna-Karin Alterå efter ett möte i partiets verkställande utskott.

Partiet vill se ytterligare en sänkning av arbetsgivaravgiften med en procentenhet. Det skulle ge 12 000 nya jobb på kort sikt samt färre varsel enligt beräkningar från finansdepartementet som Maud Olofsson hänvisar till. Det skulle också ge en skattelättnad för kommunerna med cirka 3 miljarder kronor.

Annons
X

– Detta är helt rätt prioritering i det här läget. Det är väldigt viktigt att vi gör strukturellt rätt prioriteringar, säger Maud Olofsson.

När det gäller ungdomsarbetslösheten har partiet sex förslag till prioriteringar i budgetarbetet. Det handlar om sådant som kortare handläggningstider i jobbgarantin, sänkt ålder för att få starta eget-bidrag, fler utbildningsplatser och ”kännbart” höjda studiemedel och fribelopp för studenter.

Stockholm TT

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X