Kd öppnar för mer kärnkraft

Kristdemokraterna öppnar för att bygga ut kärnkraften efter 2010. Kd-ledaren Göran Hägglund menar att koldioxidutsläppen är ”det största hotet mot mänskligheten” och att nya reaktorer därför kan behövas.

Under strecket
Publicerad
Annons

Igår var miljöaktivisten Al Gore, den tidigare amerikanske vicepresidenten, i Stockholm för att lansera sin klimatbok. Han träffade också statsminister Fredrik Reinfeldt och EU-kommissionären Margot Wallström. Även kristdemokraternas ledning diskuterade miljöpolitik igår. Kd:s partistyrelse tillsatte en arbetsgrupp som, ledd av EU-parlamentarikern Anders Wijkman, ska lägga nya förslag på området.

Som ett arbetsmaterial har de en rapport från kristdemokraternas miljö- och trafikkommitté som kom för någon vecka sedan. Där skriver författaren Sven Gunnar Persson, partiets miljötalesman, att ”vi vill inte utesluta att nya kärnkraftsreaktorer byggs i Sverige efter år 2010”. Partiets tidi-gare ståndpunkt, uttryckt i kd:s principprogram, är att ”den svenska kärnkraften ska fasas ut ur energisystemet i takt med att den ersätts med förnybar energi”.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons