Annons

KD: Öka trycket för maktskifte i Venezuela

Venezuelaner tar sig in i Colombia nära staden Cucuta. Bild från mars 2019.
Venezuelaner tar sig in i Colombia nära staden Cucuta. Bild från mars 2019. Foto: Schneyder Mendoza/AP, Elvira Pihl/Aftonbladet/TT

Med nuvarande regim i Caracas bedömer UNCHR att ytterligare två miljoner människor kan tvingas lämna Venezuela det kommande året. Utan ett skifte vid makten finns inget som tyder på att situationen kommer att förbättras, skriver Lars Adaktusson (KD).

Under strecket
Publicerad

Att krisen i Venezuela har försvunnit från förstasidor och löpsedlar innebär inte att situationen för det venezuelanska folket har blivit bättre. Tvärtom försämras det humanitära läget för varje dag som går, detta samtidigt som de politiska motsättningarna fördjupas och hotet om militär konfrontation befästs.

Enligt Amnesty International har socialistregimen under Nicolás Maduro de senaste åren gjort sig skyldig till ett systematiskt och utbrett förtryck som bedöms falla under folkrättens rubricering om brott mot mänskligheten. De styrandes vägran att lämna ifrån sig makten i kombination med det venezuelanska folkets lidande har gjort att USA nyligen skärpt sanktionerna mot landet. I början av månaden beslutade Vita huset att frysa Venezuelas tillgångar i USA och införa handelsembargo.

Annons
Annons
Annons