Kd kräver medborgarinsats

Den som passivt bevittnar ett brott och inte ingriper ska straffas. Det kravet på en ny lag framförde kristdemokraternas ord­förande Göran Hägglund när partiet i dag inledde sitt riksting.

Under strecket
Publicerad
Partiledaren Göran Hägglund höll tal i nästan en timme när kristdemokraterna inledde sitt riksting i Skövde i dag.

Partiledaren Göran Hägglund höll tal i nästan en timme när kristdemokraterna inledde sitt riksting i Skövde i dag.

Annons

I kd:s Sverige ska det inte vara möjligt att titta på när ett brott begås och samtidigt undvika straff. Partiet vill, efter förebild från Frankrike, ändra lagstiftningen så att den som till exempel bevittnar en misshandel på gatan måste ingripa på något sätt. Den som inte agerar ska efter polisanmälan, utredning och domstolsprövning kunna dömas till böter.
– Jag ska vara skyldig att utifrån den situation som har uppkommit göra det som jag kan uti­från min förmåga, säger kd-ledaren Göran Hägglund.
Det kan till exempel vara att ringa till polisen eller ropa på hjälp.
– Men skulle jag vara en välbyggd atlet som ser någon pucklas på kan jag kanske ingripa.
Göran Hägglund håller med om att det kan vara svårt för medborgarna att bedöma om man ska ingripa eller inte.
– Ingen ska genom lagstiftningen tvingas in i en situation där man gör något som man inte går i land med. Det vore konstigt.

När kristdemokraterna i dag inledde sitt riksting i Skövde upprepade också Göran Hägglund i sitt dryga 50 minuter långa tal att polisen borde kommunaliseras.
– Jag tror att en kommunalisering skulle tydliggöra ansvaret, ge bättre lokal förankring och vara ett mer effektivt redskap mot den så kallade vardagsbrottsligheten.
Inledningsanförandet berörde traditionella kristdemokratiska områden som etik och familjepolitik.
I avsnittet om familjen angrep kd-ledaren såväl de öronmärkta pappa- och mammamånader i föräldraförsäkringen som regeringens syn på hur barnomsorgen ska organiseras. Han fick både applåder och skratt från åhörarna när han kallade socialminister Berit Andnor för ”familjeförnekarminister” och förskoleminister Lena Hallengren för ”förskolefundamentalistminister”.
Göran Hägglund är liksom statsminister Göran Persson bekymrad över sexualiseringen av såväl det offentliga rummet som medierna.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons