KD: Konflikten riskerar slå ut exportföretag

Den förlamande hamnkonflikten i Göteborg är mycket oroande. Regeringens bristande handlingskraft riskerar att slå undan benen för flera stora företag, skriver kristdemokraterna Ebba Busch Thor, David Lega, Robert Halef och Hampus Hagman.

Under strecket
Publicerad

Vi kan inte fortsätta ha en situation där ett fackförbund med ett par hundra medlemmar hotar Sveriges välfärd, skriver Ebba Busch Thor tillsammans med David Lega, Robert Halef och Hampus Hagman.

Foto: Pontus Lundahl/TT, Björn Larsson Rosvall/TT
Annons

Företagande har en mycket betydelsefull roll i samhället. Det bygger i grunden på mänsklig kreativitet och därmed finns det ett egenvärde i företagsamhet, som en plattform för människor att utveckla stora och små idéer. Men företagens roll är större än så. Det är företag som skapar jobb och därmed är de grunden för välstånd och välfärd. Därför är infrastrukturen för en fungerande handel en helt avgörande fråga för företagen och i förlängningen för vårt välstånd. Den förlamande hamnkonflikten i Göteborg är mot den bakgrunden mycket oroande. Regeringens bristande handlingskraft riskerar att slå undan benen för flera stora företag.

Att skapa förutsättningar för ett gott företagsklimat är därför en kärnuppgift för politiken. En av grundpelarna för det är att säkerställa att det finns en infrastruktur som möjliggör handel.  Historiskt har de civilisationer som varit stora på handel också haft ett framstående välstånd, från antikens fenicier, via Portugal, Spanien och Storbritannien till 1900-talets USA och länder i fjärran östern i våra dagar.

Annons
Annons
Annons