Annons
X
Annons
X

KD kan släppa vårdnadsbidraget

Kristdemokraterna (KD) måste utveckla sin familjepolitik och sluta driva hjärtefrågan om vårdnadsbidraget. Det tycker partiledaren Göran Hägglund.

Av TT
(uppdaterad)

– Jag tycker att vi måste diskutera om vårdnadsbidraget är rätt metod. Vårdnadsbidraget är inte vår familjepolitik, den är mer ett utflöde av vår grundsyn, sade Hägglund på en pressträff efter sitt tal på KD:s partifullmäktige.

Det handlar också om att radera ut den felaktiga bilden av att KD är ett parti som bara riktar sin politik till något som kallas kärnfamiljer.

– Ett ord som används i den politiska debatten är kärnfamilj. Det används aldrig av oss men av dem som beskriver vår familjepolitik, säger Hägglund som tycker att KD pådyvlas bilden av att enbart stå för en politik som gynnar konstellationen två glada vuxna med äppelkindade barn i en sörgårdsidyll.

Annons
X

– Men vi vet lika väl som andra att familjer ser olika ut, det är familjer som spricker, det kommer in nya vuxna, det kan vara föräldrar av samma kön. Familjer ska ha lika bra förutsättningar oavsett hur de ser ut, säger Hägglund.

Två jämnstora block kan leda till att idépolitiken sätts på undantag, och det är där Hägglund ser en möjlighet till upprättelse för KD.

”Utrymme måste finnas även för det ideologiska”, skriver han.

Hägglund pekar på ett antal områden där partiet behöver förnya sig. Det handlar om familjepolitiken, rättspolitiken och företagarpolitiken. Familjepolitiken behöver konkretiseras, bland annat när det gäller ”föräldrarnas rätt att själva välja barnomsorg”, som Hägglund uttrycker det. Vad gäller rättspolitiken måste människor kunna känna att rättsskipningen ytterst vilar på en etisk grund. Och i frågor om företagande bör partiet ha fokus på mer än att bara sänka skatterna.

Stockholm TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X