Annons

”KD har inte tänkt igenom konsekvenserna”

Ylva Johansson (S) svarar på kritik från Kristdemokraterna när det gäller nedskärningarna på Arbetsförmedlingen.
Ylva Johansson (S) svarar på kritik från Kristdemokraterna när det gäller nedskärningarna på Arbetsförmedlingen. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Under strecket
Publicerad

Sofia Damm (KD) och Jakob Forssmed (KD) försöker dra sig ur det egna ansvaret för Arbetsförmedlingen med anledning av den budget som Kristdemokraterna och Moderaterna drev igenom med hjälp av Sverigedemokraterna (SvD Debatt 4/2). Att Arbetsförmedlingen nu varslar är en konsekvens av den budgeten. Det är en illa genomarbetad budget som ger Arbetsförmedlingen dåliga förutsättningar att planera sin verksamhet på ett långsiktigt och genomarbetat sätt.

Redan för ett år sedan aviserade den tidigare regeringen neddragningar inom Arbetsförmedlingen med anledning av att det nu kommer färre nyanlända och därmed färre personer i etableringsuppdraget. Dessa besparingar har Arbetsförmedlingen haft god tid på sig att planera för vilket ger förutsättningar att lägga om verksamheten på ett ordnat sätt. Artikelförfattarna menar att besparingen i M-KD-budgeten motsvarar cirka 700 anställda och ifrågasätter Arbetsförmedlingens aviserade varsel på 4500 personer. På grund av den abrupta nedskärningen ges Arbetsförmedlingen dåliga förutsägningar att planera för kommande verksamhet.

Annons
Annons
Annons