Annons

Lydia Wålsten:KD går till höger, men förslagen matchar inte målet

Foto: Erik Abel/TT

Tydligare högerprofil efter rikstinget. Samtidigt lider Kristdemokraterna av samma problem som Moderaterna. Hur ska målet om 70 procent färre asylsökande uppnås?

Under strecket
Publicerad

För ett stort parti spelar ideologi andrafiol till pragmatismen. Så är det nu, och så kommer det förmodligen alltid att förbli. Kristdemokraterna har på kort tid vuxit och bytt självbild. Redan i eftervalsanalysen slog man fast att man behövde gå högerut för att säkra den vinst man gjort från M. ”Gå högerut” är alltmer ett kodord för att bli mer migrationskritisk. SOM-undersökningarna visar att migrationsfrågan korrelerar mer och mer med hur väljarna identifierar sig på höger/vänster-skalan. Med andra ord börjar en strikt linje i migrationsfrågan bli en hygienfaktor för partier som gör anspråk på att vara högeropposition.

Nu har partiet avslutat sitt riksting i Umeå. Det var klart att partistyrelsen sökte mandat för vad som i debatten lite slarvigt kallas hårdare tag. Partistyrelsen fick bland annat igenom begränsad rätt till offentlig tolk, språktest för permanent uppehållstillstånd och begränsad möjlighet till familjeåterförening i Sverige. På en punkt gick stämman till och med längre än partistyrelsen. Kristdemokraterna ska nu verka för ett förbud mot heltäckande slöja i offentlig verksamhet, trots att ledningen ansåg att rektorer redan har tillräcklig makt att styra lärares klädval om det påverkar undervisningen negativt.

Annons
Annons
Annons