Annons

”KD förminskar havs- och vattenpolitiken”

En tejstefisk.
En tejstefisk. Foto: Brutus Östling/TT

Det är tydlig skillnad mellan oss socialdemokrater och KD, när det gäller vilken vikt vi lägger vid miljö- och klimatpolitiken. KD har svaga ambitioner och svaga argument när det gäller havs- och vattenpolitiken, skriver S-politiker i en slutreplik.

Under strecket
Publicerad
Foto: TT

Kristdemokraterna saknar både ambitioner och argument i frågan om svenska vatten, hav och friluftsliv. Vårt ifrågasättande av KD:s havs- och vattenpolitik handlar om deras systematiska strävan efter kraftiga neddragningar som innebär försämringar för miljön. Av Sveriges 16 miljömål bottnar hälften i våra vatten eller hav.

I den kristdemokratiska repliken framförs två lösryckta argument för nedläggning av Havs- och vattenmyndigheten vilka illustrerar situationen väl. Orenade och äldre enskilda avlopp kan bidra till övergödning i sjöar och vattendrag. Myndighetens försök till att införa avgifter för vissa enskilda avlopp för sju år sedan handlar om detta och att lagstiftningen var från 1967. Vi har haft bred samsyn kring Sveriges 16 miljömål, där ett av målet är ingen övergödning.

Annons
Annons
Annons