Annons

KD: Erdogan visar upp sitt människoförakt

Turkiets president Erdogan i turkiska parlamentet i Ankara den 4 mars.
Turkiets president Erdogan i turkiska parlamentet i Ankara den 4 mars. Foto: TT

EU måste nu omedelbart avbryta medlemskapsförhandlingarna med Turkiet. Ett EU-medlemskap är ingenting man får, utan någonting man förtjänar, skriver KD:s Ebba Busch Thor och David Lega.

Under strecket
Publicerad
Foto: TT

Så kom det så till slut. Beskedet som Europa visste var oundvikligt, men in i det längsta ignorerat. När Turkiets president Erdogan i lördags meddelade att han öppnat Turkiets gräns mot EU blev konsekvenserna med ens katastrofala. Tiotusentals människor knackar återigen på Europas port. Erdogan har varnat för att det snart kan röra sig om ”miljontals”. EU måste nu omedelbart stoppa medlemskapsförhandlingarna med Turkiet och lämna resolut stöd till Grekland i säkrandet av EU:s yttre gräns. Något annat språk biter nämligen inte på någon som gladeligen använder desperata människor som spelbrickor i sitt cyniska maktspel.

Genom sitt invasionskrig i Syrien är Erdogan direkt ansvarig för den senaste tidens kraftigt ökade migration. Han har därmed också ett särskilt ansvar för dem han tvingat på flykt. När han nu pulveriserar 2016 års migrationsöverenskommelse med EU visar han dock på allt annat än ansvarskänsla.

Annons
Annons
Annons