Annons

”KBT mer dominerande i Sverige än i USA”

Judith Beck, KBT-grundarens dotter, är bekymrad över att många som kallar sig KBT-terapeuter i USA har bristfällig utbildning.
Judith Beck, KBT-grundarens dotter, är bekymrad över att många som kallar sig KBT-terapeuter i USA har bristfällig utbildning. Foto: Malin Hoelstad / SvD

Kognitiv beteendeterapi har vuxit snabbt i Sverige under 2000-talet, men alla är inte glada över utvecklingen. Socialstyrelsens nya riktlinjer har fått hård kritik. ”KBT är mer dominerande i Sverige än i USA”, konstaterar amerikanska Judith Beck, dotter till KBT:s grundare Aaron Beck.

Under strecket
Publicerad

Judith Beck.

Foto: Malin HoelstadBild 1 av 2

Aaron Beck och Sigmund Freud.

Foto: ACT och APBild 2 av 2

Hon är 62 år gammal, docent i psykologi, författare till flera böcker, chef för ett terapiinstitut och tar emot egna patienter som psykoterapeut. Ändå presenteras hon nästan alltid som dotter – till psykiatern Aaron Beck.

Ibland har hon jämförts med Anna Freud, Sigmund Freuds dotter, som förde vidare hans psykoanalytiska teorier långt efter hans död 1939. Anna levde och verkade i London till år 1982. För Judith Beck är det den kognitiva beteendeterapin (KBT) som är fadersarvet.

Annons
Annons
Annons