Kazuo Ishiguro berättade om olika genombrott i sitt författarliv under sin Nobelföreläsning i Börshuset i Stockholm.
Kazuo Ishiguro berättade om olika genombrott i sitt författarliv under sin Nobelföreläsning i Börshuset i Stockholm. Foto: Anders Wiklund/TT

Kazuo Ishiguros vädjan: ”Sök rätt på nya litterära röster”

Litteraturen kan spela en roll i kampen mot ojämlikhet och rasism. Men då måste vi vara öppna för nya litterära röster, menar Kazuo Ishiguro, 2017 års Nobelpristagare i litteratur. Här kan du läsa den Nobelföreläsning han höll i Börshuset i Stockholm under torsdagskvällen.

Publicerad

Min kväll med filmen ”Twentieth century” – och andra små genombrott

Om ni hade stött på mig hösten 1979, skulle ni kanske ha haft vissa svårigheter att placera mig, socialt eller till och med nationalitetsmässigt. Jag var då 24 år gammal. Mina ansiktsdrag såg japanska ut, men till skillnad från de flesta japanska män som man kunde se i Storbritannien på den tiden hade jag hår ner till axlarna och en slokande mustasch i banditstil. Den accent som var urskiljbar i mitt språk hörde hemma i de södra delarna av England, då och då med inslag av den redan föråldrade jargongen från hippieperioden. Om vi hade börjat talas vid skulle vi kanske ha diskuterat holländsk totalfotboll eller Bob Dylans senaste album eller kanske det år jag hade ägnat åt att arbeta med hemlösa människor i London. Om ni hade ställt frågor till mig om Japan, skulle ni kanske till och med ha anat ett spår av otålighet hos mig då jag förklarade att jag inte hade satt min fot i det landet sedan jag lämnade det vid fem års ålder, att jag inte ens varit där på semester och därför inte visste något om japansk kultur.