Annons

Torbjörn Elensky:Kaxig, som bara den som ger blanka fan i auktoriteter kan vara

Jörn Donner 1990.
Jörn Donner 1990. Foto: Leif R Jansson/TT

Jörn Donner gav oss ”beundransvärt tråkiga” svenskar ett utanförperspektiv på oss själva. Torbjörn Elensky minns en perfekt rabulist – och europeisk intellektuell – som blev en legend under sin livstid.

Under strecket
Publicerad

Jörn Donner, då chef för Filminstitutet, med Ingmar Bergman 1982.

Foto: Roger Tillberg/TT

”Jag har hört att svenska ungdomar har problem med finnar”. Inledningsrepliken i en reklamfilm för ACO acnelösning, från nån gång kring 1980, framförd rakt in i kameran på sjungande finlandssvenska, var troligen det första mötet för många ur min generation med den finländske författaren, filmaren, debattören och mångfrestande intellektuelle Jörn Donner. Han var kaxig, som bara den som ger blanka fan i auktoriteter och traditioner kunde vara, på den tiden då det ännu betydde något. Lika arrogant som självironisk, med bett i repliken och total oförmåga att förställa sig, särskilt om han tyckte att någon var en idiot.

Vi svenskar kommer aldrig igen att ha tillgång till en så perfekt rabulist som Jörn Donner. Han förstod oss som få, finlandssvensk som han var hade han ett fruktbart sidoperspektiv på vårt land, både inifrån och utifrån samtidigt. Att han hade den självsäkerhet som följer av att födas in i överklassen bidrog väl också till hans frimodighet. Han visste vad status var värd och lät sig inte imponeras. Slutrepliken i reklamfilmen gör klart att acnelösningen inte hjälper mot alla slags finnar. Och tur var väl det!

Annons
Annons
Annons