Annons
X
Annons
X

Kaxig Lööf omvald av Centern

Centern vill öka möjligheterna att söka asyl och vill vara Sverigedemokraternas motpol.

Av TT
(uppdaterad)

– När de säger åk hem ska vi säga kom hit, sade C-ledaren Annie Lööf som valdes om när partiet öppnade sin stämma i Karlstad.

Stämman landade i lite mer liberala skrivningar än vad partistyrelsen hade tänkt sig i migrationsfrågor, som att partiet ska arbeta för att det ska gå att söka asyl på svenska ambassader, inte bara här i landet. Ursprunget var en motion om att bevilja tolkar som arbetat för svensk militär i Afghanistan asyl.

– Det vi ser är att barn tvingas komma till Sverige i containrar eller ta hjälp av flyktingsmugglare. Då är det rimligt att titta på möjligheten om asyl också kan ges utomlands, sade Annie Lööf inför migrationsdebatten på stämman.

Annons
X

En av de få som varnade för Centerpartiets, i hans tycke alltför invandringsliberala kurs, var riksdagsledamoten Staffan Danielsson. Strävan att vara det mest migrationsvänliga partiet kan hämma Centerns återhämtning från ett pressat läge, ansåg han.

– Om Sverige som enda EU-land ska öppna sina ambassader så måste konsekvenserna noga analyseras, sade Danielsson.

Lööf, som i och med omvalet får två år till på sig att försöka vända partiets nedåtgående trend, höll en kaxig ton i sitt tal till de 521 ombuden. Trots diskutabla resultat för partiet i regeringens budgetförhandlingar och opinionsläget.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det är nu vi ska mejsla fram sakpolitiken och frihetsreformerna. Det är nu vi påbörjar en tredje valseger och en ny mandatperiod för Centerpartiet i regeringen, sade hon men varnade för att det inte kommer att vara enkelt.

  – Men vi ska ha det mest välkokta kaffet i valstugorna.

  Hon talade om miljö och landsbygd, blandat med giftigheter mot, förutom SD, även ”risksocialisterna” i den rödgröna oppositionen och S-ledaren Stefan Löfven.

  Lööf utmanade Löfven på debatt och raljerade över att han åkt ut till en bondgård vid Drottningholm för att ”i finputsade lackskor” presentera en satsning på landsbygden.

  – Röd politik betyder röda siffror i bondens bokslut, hävdade hon.

  Hon ser inget fog för kritik om att Centern har övergivit sina rötter på landsbygden och vänt näsan mot Stureplan.

  Karlstad TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X