Annons
X
Annons
X
Film
Kommentar

Jan Lumholdt: Kaurismäkis flyktingfilm värmde på Berlins filmfestival

Den finske filmfestivalräven Aki Kaurismäki skildrar i sin nya film vänskapen mellan en finsk restaurangägare och en syrisk flykting. På filmfestivalen i Berlin tog kritikerna genast ”Ljus i natten” till sina hjärtan.

(uppdaterad)
Filmfestivalen i Berlin 2017
Sherwan Haji spelar den syriske flyktingen Khaled i Aki Kaurismäkis nya film ”Ljus i natten”.
Sherwan Haji spelar den syriske flyktingen Khaled i Aki Kaurismäkis nya film ”Ljus i natten”. Foto: Berlins filmfestival

Man anade rätt – Aki Kaurismäki är med ny trilogi. Först handlade den om hamnstäder, men när nu både ”Mannen från Le Havre” (2011) och nya, Helsingfors-förlagda ”Ljus i natten” skildrar en flykting (från någonstans i Afrika respektive Syrien), så blir det en flyktingtrilogi.

Lite efter halvlek i en råkall Berlinale, ännu utan någon riktig vitaminkick, lommade en församlad, förkyld världspress till den där tidiga morgonvisningen vars attraktion dag för dag avtar. Men Kaurismäki är ju alltid Kaurismäki, gruffige robuste onkel Aki. Det kan även vankas skratt. Sådant måste omhuldas.

Första småskrocket kommer ganska strax. Wikström, resande i herrkonfektion, lämnar sin vodkahuttande fru där hon sitter i papiljotter vid sin stora kaktus. Han säljer av sitt lager och köper en restaurang, Den Gyllene Sejdeln, vars meny består av köttbullar eller sardiner. På burk. Mera skratt.

Annons
X
Sherwan Haji spelar den syriske flyktingen Khaled i Aki Kaurismäkis nya film ”Ljus i natten”. Här är han på restaurangen Den Gyllene Sejdeln tillsammans med Nuppu Koivu, Janne Hyytiäinen, Sakari Kuosmanen och Ilkka Koivula. Foto: Berlins filmfestival

Samtidigt anländer Khaled, som mist nästan hela sin familj i Aleppo, och söker asyl. I ännu en omisskännlig Kaurismäki-scen redogör han för sin resa inför en skinntorr migrationstjänstekvinna. Det är rakt och enkelt presenterat, som det anstår denne stormästare på fältet. Och skakande.

När senare Khaled och Wikström möts och en sådan där oväntad vänskap uppstår har vi redan tagit dem till våra hjärtan denna Alla hjärtans dag 2017. ”Ljus i natten”, ett exempel så gott som något på att Kaurismäki alltid är Kaurismäki, toppade direkt kritikerbarometern. Svensk premiär den 17 mars. På lördag borde den få ett eller annat riktigt fint pris.

Ännu en favorit på väg till Sverige är ungerska ”Testrol es lelkrol” (”Kropp och själ”), en intrikat romantisk komedi med två outsiders som nog inte ens Kaurismäki skulle våga hitta på. Österrikiska, ljuvt kolsvarta komedin ”Wilde Maus” har glatt mången vän av Haneke- och Seidl-lägret medan brittiska Sally Potter och hennes maliciösa ensemble, bland dem Kristin Scott Thomas, Timothy Spall och en mycket elak Patricia Clarkson, bjuder på sedekomedi utan prut i ”The party”. Sistnämnda, ihop med Daniela Vegas insats som sorgearbetande transkvinna i chilenska ”Una mujer fantastica”, har nog särskilt fin prisvittring.

Tyskland självt har inte helt utmärkt sig i årets tävlan, men har ett fint litet ess i Andres Veiels Joseph Beuys-dokumentär ”Beuys”. Merparten av filmen består av arkivmaterial med befriande få talande huvuden och är en personlig exposé över efterkrigskonstnären som mer än någon annan har kallats den allra mest inflytelserike. Att så faktiskt kan vara fallet antyds om inte annat av en märkbart och starkt atypiskt vördnadsfull Andy Warhol i ett av klippen.

Svart humor med hjärta syns extra fint och extra välkommet detta 2017. Främst står en snart 60-årig finsk festivalräv, vars vision varit stabil sedan början av 80-talet. Gruffige onkel Aki, livslång ärkecyniker, tar sig an ett högaktuellt ämne med humanistisk värme och utan ett enda plakat. ”Ljus i natten” kunde gott visas i skolor, åtminstone av lärare som inte får fnatt av all vodka och cigarretter.

Annons

Sherwan Haji spelar den syriske flyktingen Khaled i Aki Kaurismäkis nya film ”Ljus i natten”.

Foto: Berlins filmfestival Bild 1 av 2

Sherwan Haji spelar den syriske flyktingen Khaled i Aki Kaurismäkis nya film ”Ljus i natten”. Här är han på restaurangen Den Gyllene Sejdeln tillsammans med Nuppu Koivu, Janne Hyytiäinen, Sakari Kuosmanen och Ilkka Koivula.

Foto: Berlins filmfestival Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X