Recension

Lo Kauppi - bergsprängardottern som exploderadeKauppi - som en svetslåga

Under strecket
Publicerad
Annons

Hon sitter ensam och tyst på scenen när publiken kommer in. Svart hår, vita kläder, aningen slitna, vita skor och två små änglavingar på ryggen som för att betona det faktum att hon lika gärna kunnat vara död och begraven. En gammal knastrig inspelning rullar: en mycket berusad far talar om för sin dotter på sluddrig tornedalsdialekt att han är Jesus och makaroner och att hon ska vara tacksam. Det är en autentisk upptagning, gjord av lilla Lena Kauppi hemma vid köksbordet 1984.
Hur vill ni beskriva mig, som tjock eller bara oproportionerlig med kraftig benstruktur - frågar hon publiken. Ty det som står på scenen är berättelsen om Lo Kauppi och hennes självbild och liv. Det är, som hon ser det, en alldeles sann och äkta bild av ett missbruksbarn och inflyttarflicka som tar på sig skulden för föräldrarnas gräl och brister.
Hon börjar banta, för om hon nu inte kan påverka något annat så kan hon
ändå bli mer smal, attraktiv och lyckad. Hon går hela vägen med anorexi och hetsätning tills hon upptäcker att amfetamin gör att hungern försvinner

Annons

Berättelsen om Lo Kauppi är en fruktansvärd dokumentär om barn, medberoenden, skuld och svart pedagogik. Lilla Lena vill bara vara till lags och bli godkänd. Hon ligger med killar, super och sticker till London. Hon använder tunga droger, börjar på sexklubb, stjäl pengar, blir inlagd, rymmer och hamnar till sist på ett norrländskt kollektiv under tvångsvård. Lo Kauppi beskriver Hasselametoden som en fysisk och psykisk kränkning som hon överlevt av pur trots och för att hämnas sina vänner: en som dog av en överdos och en annan som ännu missbrukar.
Kauppis egen text är stark men också försedd med en humor som tar udden av det värsta i denna flod av sprit, knark, svett, tårar och dynamit. Lo Kauppi gör alldeles rätt när hon betonar det absurda och karikerar personer hon mött på sin väg till friskförklaring. En Norénpjäs kan vara extremt naturalistisk och
gravallvarligt spektakulär eftersom den är en fiktion. Lo Kauppis liv är tillräckligt fruktansvärt eftersom allt är genomlevt och alla dessa händelser, droger och förödmjukelser strömmat genom hennes kropp och själ som vi ser just framför oss.

Annons
Annons
Annons