Kattaktig självbiografi

Under strecket
Publicerad
Annons

Suzanne Brøgger
Linda Evangelista Olsen
Övers: Urban Andersson
206 s. Norstedts. Ca 246:-

Djur har vi till mycket. De är mat i vardande (kor, grisar), irritationsmoment (myggor, kackerlackor), sällskap (hundar, katter). De är medkreatur i skapelsen, obegriplig motpart, projektionsduk, varelser att utöva makt på eller dyrka som gudomligheter.
Flera av dessa funktioner har katten i Suzanne Brøggers Linda Evangelista Olsen. Nio lite abstrakta teman räknas upp på bokens baksida: ”erotik, kvinnlighet, fruktbarhet, moderskap, död, identitet, författarroll, passion och kattens väsen”.
Men programmet är att skriva en ”Kattens blå bok”, om alla katter berättaren känt. På så vis blir boken en sorts självbiografi, även infallsrik essä, kåseriskt konversationsstycke och saga med mytinslag.
Tonen vrider sig. Inströdda engelska ord och tjatiga vitsar (katt-astrof, miss-tänkt) gör ibland framställningen ansträngd, miss-pryder den, ha ha. Och man kan behöva direkt pussla fram innebörd bakom krångliga negationer:
”Men vad jag alltid förbisåg var att om jag vägrade att röra mig ur fläcken, av rädsla för att katten skulle försvinna, skulle lusten och drivkraften att skriva också försvinna.”
Rösten frambringar ibland ett pratigt staccato, när under den utmärkta översättningen danskan skvalpar hit och dit, fast den sedan kan övergå i H C Andersendiktion eller lyfta i större musikalitet.
Det mytiska finns med från början. När kärleksgudinnan Freja spände två katter för sin vagn var det ”ett underfundigt stilbrott”. Liksom kärlek är ett brott mot himmelsk frid, hör inte katten hemma i himlen, bland änglar och själar, utan i underjorden, ”tätt inpå djävulens lågor”.
Berättelsen är kronologisk, och ”jag” liknar Suzanne Brøgger. Hon öppnar med ett mödernearv av kattaktighet - mormor försökte vara katt, modern var det med större framgång, och ”jag” vill vara superkatt, en riktig tiger. Vad är det att vara katt? Det är att vara sin egen, att vara femme fatale, förbunden med dödsriket, en erotisk princip och
outgrundlig.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons