Annons

Katolskt minne ska locka till köp

Vissa hus- och lägenhetsförsäljningar kan få draghjälp i annonsen med några ord också om husets forne arkitekt och byggherre. Så inte den fem rum mycket stora och vackra, ljusa våningen i hörnet av Regeringsgatan 80 och Snickarbacken 7 på Norrmalm i Stockholm som nu under hösten är ute till försäljning.

Under strecket
Publicerad

Den annonseras ut som ett av de katolska minnena i Stockholm stad, sedan får man forska vidare själv, vilket vi har gjort.
Planerades, gjordes huset en gång av jesuiterna för att bli katolskt gymnasium, huset blev klart 1899, men planerna fullföljdes aldrig helt. Gymnasium kom det aldrig att bli i huset, däremot folkskola i Eugeniaförsamlingens regi från slutet av 1800-talet fram till 1940-talet.

Över porten till Regeringsgatan 80 finns inhugget i sten orden Ave och Salve skyddade av två änglar och i ett slags vapensköld ”Nisi dominus frustra” som översatt betyder ”Om inte Herren förgäves”. Det är ett förkortat citat ur Psaltarpsalmen 127 som i oavkortat skick skulle skrivas: ”Om Herren inte bygger huset, så arbetar de förgäves som bygger på det.”
Vem arkitekten nu var till detta rustika hus med fasad i tuktad grå kalksten? Ja, bakom tillkomsten stod inte bara en utan två; nämligen arkitekturprofessorn Isak Gustaf Clason, Nordiska museets huvudarkitekt, och Bror Edvard Almqvist som framför allt hade
samarbetat åren 1893-98 med ritningar till Hallwylska palatset.

Annons
Annons
Annons