Katolska skolor får konkurrens

Hittills har de katolska skolorna i princip haft monopol på undervisningen på Irland. Men i takt med att ekonomin förbättrats så pressar nya krafter på för modernisering. Uppbackade av EU och FN bryter skol­företaget Educate Together ny mark och utmanar traditionen.

Under strecket
Publicerad
På skolföretaget Educate Together är undervisningen inte baserad på religion, utan i stället är mångfald och antirasism ledstjärnan, som här 
i en andraklass i huvudstaden Dublin. Förändringarna applåderas av både FN och EU som vill att Irland reformerar skolväsendet.

På skolföretaget Educate Together är undervisningen inte baserad på religion, utan i stället är mångfald och antirasism ledstjärnan, som här i en andraklass i huvudstaden Dublin. Förändringarna applåderas av både FN och EU som vill att Irland reformerar skolväsendet.

Foto: EMIL RYGE CHRISTOFFERSEN
Annons

–Allt fler vill att deras barn ska få en modern och jämställd undervisning anpassad till vår tids utmaningar, säger Paul Rowe, vd för skolföretaget Educate Together, vars växande skara elever skakar om det traditionella irländska utbildningsväsendet.

Från en kvalmig kontorslokal i en industripark i Dublins utkanter dirigerar han en av de mest spännande samhällsförändringarna på Irland just nu.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons