Katolska kyrkan i abortstrid i Sverige

Katolska kyrkans biskop och kardinal Anders Arborelius deklarerar att kyrkan känner sig tvungna att lämna SMR och organisationen inte ändrar sin skrivning om aborter. Arkivbild.
Katolska kyrkans biskop och kardinal Anders Arborelius deklarerar att kyrkan känner sig tvungna att lämna SMR och organisationen inte ändrar sin skrivning om aborter. Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT

Det rasar en konflikt inom Svenska missionsrådet (SMR). Katolska kyrkan hotar att lämna samarbetsorganet sedan rådet i en policydeklaration skrivit att det ska verka för "tillgång till laglig abort".

Under strecket
Jonas Dagson/TT
Uppdaterad
Publicerad
Svenska missionsrådets generalsekreterare Anders Malmstigen hoppas att samtalen ska leda till att Katolska kyrkan kan stanna kvar i SMR.

Svenska missionsrådets generalsekreterare Anders Malmstigen hoppas att samtalen ska leda till att Katolska kyrkan kan stanna kvar i SMR.

Foto: Ninna Ekstrand, SMR
Annons

Svenska missionsrådet är en paraplyorganisation för omkring 30 bistånds- och missionsorganisationer med kristen grund och svenska kyrkor och samfund. Men nu skakas organisationen av inre motsättningar. I ett policydokument skriver SMR att det bland annat ska verka för "tillgång till laglig abort och preventivmedel”.

Formuleringen har fått den katolska kardinalen och ärkebiskopen för Katolska kyrkan Anders Arborelius att reagera. Han skriver på Stockholms katolska stifts hemsida att han hoppas att SMR ska ompröva sin policy – "om inte är vi från katolska kyrkans sida naturligtvis tvungna att lämna SMR”.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons