Annons

Katolikerna markerar mot abortskrivning

Stockholms katolska stift väljer att lämna sin styrelseplats i Svenska missionsrådet (SMR) som en protest mot att rådet inte ändrar en skrivning om abort i sin jämställdhetspolicy. Ärkebiskopen Anders Arborelius hotar med att kyrkan lämnar SMR. Arkivbild.
Stockholms katolska stift väljer att lämna sin styrelseplats i Svenska missionsrådet (SMR) som en protest mot att rådet inte ändrar en skrivning om abort i sin jämställdhetspolicy. Ärkebiskopen Anders Arborelius hotar med att kyrkan lämnar SMR. Arkivbild. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Stockholms katolska stift lämnar sin styrelseplats i Svenska missionsrådet (SMR) som en protest mot att rådet inte ändrar en skrivning om abort i sin jämställdhetspolicy.

Stiftets representant, pater Henrik Alberius, lämnar sin post efter fem år i styrelsen.

Under strecket
TT
Publicerad

– Det är ett slags markering. Han reserverade sig också i protokollet, säger Kristina Hellner, kommunikationsansvarig på Stockholms katolska stift till TT.

Det har under en tid rasat en konflikt inom SMR. Katolska kyrkan har protesterat mot att rådet i en policydeklaration skrivit att det ska verka för "tillgång till laglig abort". Formuleringen har fått ärkebiskopen för katolska kyrkan Anders Arborelius att reagera och kräva en ändring. "Om inte är vi från katolska kyrkans sida naturligtvis tvungna att lämna SMR", skrev han nyligen på stiftets hemsida. Katolska kyrkan anser att en människa blir till i konceptionsögonblicket och att människan därför inte har rätt att genom en abort avbryta ett liv.

Annons
Annons
Annons