Kathy Acker hade aldrig kunnat porträtteras i Amelia

Foto: IBL

I antologin ”En annan historia” skildrar 51 skribenter 51 kvinnor som inte fått ge avtryck i historieböckerna. En av dessa är den amerikanska punkaren och författaren Kathy Acker som dog i bröstcancer 1997. Innan dess förändrade hon Martina Montelius liv.

Under strecket
Publicerad
IBL
Foto: IBL
Annons

Jag var tio år och inte särskilt normal. Vi hade just flyttat in till stan från Täby, och jag skulle börja i den gigantiska, brungrå Eriksdalsskolan, med brungrå studierektor och brungrå sinnesstämning, efter att ha gått i en liten Montessoriskola med rara, turkosa fröknar som hette Jill och Kattis. Det var 1985, och filmen ”Desperately seeking Susan” med Madonna i huvudrollen hade bökat sig så långt in i min hjärnsubstans att jag transformerat mig till en tioårig version av Madonnas rollfigur.

Dessutom hade min far tagit mig till frisören. I Täby Centrum, vid fontänen, hade han sett en kvinna med mycket kortklippt hår, tyckt att det var stiligt och fått för sig att jag borde ha samma frisyr. Eftersom jag var socialt förtvinad hade jag ingen hörbar, egen åsikt i frågan. Följaktligen kom jag till min första dag på Eriksdalsskolan med snaggat hår, leopardrandig skjorta, skotskrutiga byxor, otaliga, mångfärgade smycken av plast runt hals och armar och munnen rödmålad med tuschpenna. Ingen kunde avgöra vilket kön, eller ens vilken art, jag tillhörde. Eftersom jag var Madonna/Susan svarade jag kryptiskt och avvisande om någon dristade sig till att fråga, vilket så gott som ingen gjorde. Min skoltid blev därefter.

Annons
Annons
Annons