Annons
X
Annons
X

Katastrofval för Merkel – kvittot för flyktingpolitiken

Angela Merkels kristdemokratiska CDU drabbades av svidande förluster i söndagen tre delstatsval medan högerpopulistiska och invandringsfientliga AfD gjorde ett rekordval i spåren av flyktingkrisen.

(uppdaterad)
Tyska delstatsvalen

BONN Valets stora segrare blev högerpopulistiska Alternative für Deutschland, AfD, som enligt första siffror på kvällen fick hela 23 procent i delstaten Sachsen-Anhalt i före detta Östtyskland.

Det är första gången någonsin i ett tyskt delstatsval som ett parti gått från noll till nästan en femtedel av rösterna. Även i Baden-Württemberg gjorde AfD ett starkt val med 12,5 procent. I Rheinland-Pfalz fick högerpopulisterna 11 procent.

För CDU är valet en katastrof. I Baden-Württemberg som i årtionden varit en kristdemokratisk högborg med tidvis över 56 procent av rösterna rasade kristdemokraterna med 11,5 procentenheter till 27,5 procent. Det var det sämsta resultatet någonsin under efterkrigstiden.

Annons
X

I Rheinland-Pfalz tappade Merkels parti nästan tre procentenheter och fick 32,5 procent. I Sachsen-Anhalt backade CDU med 3,5 procentenhetee men förblir största parti med 29 procent.

För Angela Merkel är det ett hårt bakslag. Hon får nu kvittot för en flyktingpolitik som allt fler tyskar inte längre backar upp. Nästan 60 procent anser enligt opinionsmätningarna att Merkels öppna gränser skapar påfrestningar som Tyskland inte längre klarar av.

Nya siffror som tyska ARD publicerade på söndagen visar att 61 procent av väljarna i delstaten Baden-Württemberg befarar hårdare konkurrens på bostadsmarknaden. 63 procent räknar med mer kriminalitet och 52 procent av de tillfrågade är rädda för att islams inflytande ska bli för starkt i Tyskland.

Valresultatet innebär att Merkels kritiker i de egna leden får luft under vingarna. Hon fortsätter dock att vara Tysklands starkaste politiker. Däremot försvagas hennes ställning i EU, där hon i flyktingfrågan har kritiserat stängningen av Balkanrutten och i stället går i spetsen för en omstridd lösning med Turkiet.

I Baden-Württemberg blev valet en historiskt triumf för miljöpartiet och för Winfried Kretschmann som är Tysklands enda gröna regeringschef. Miljöpartiet ökade med 7,8 procentenheter till 32 procent.

Med undantag av Rheinland-Pfalz blev valet en besvikelse för socialdemokraterna SPD som både i Baden-Württemberg och i Sachsen-Anhalt förlorade 10 procentenheter.

Sammantaget har de tre delstaterna nästan 14 miljoner väljare och en femtedel av Tysklands befolkning.

I valrörelsen har AfD drivit en hård kampanj mot den nuvarande flyktingpolitiken med krav på stängda gränser och mot ”asylkaos”.

Flera av partiets mest profilerade politiker har öppet varnat för att den tyska nationen utsätts för ett ”smygande folkmord”. Andra beskriver AfD som en patriotisk motståndsrörelse mot alla försök att undergräva tysk identitet.

Partiets program framstår som ett sammelsurium av delvis motstridiga krav. Bland annat ska EU upplösas, skatterna sänkas, kärnkraften byggas ut, fler poliser anställas och försvaret förstärkas. Minareter ska förbjudas, burkas och niqabs ska inte få bäras offentligt och omskärelser inte tillåtas.

Det tyska författningsskyddet betraktar inte AfD som ett högerextremt parti. Partiforskare som Jürgen Falter från universitetet i Mainz anser att det vore idiotiskt att jämställa AfD med det högerextrema och nynazistiska NPD.

AfD ryckte 2014 in i delstatsparlamenten i Sachsen, Brandenburg och Thüringen och förra året i Hamburg och Bremen. Och sitter nu alltså i ytterligare tre delstatsparlament.

Demonstrationer initierade av AfD i slutet av februari, mot den tyska flyktingpolitiken. Foto: Jens Meyer/AP
Annons

Demonstrationer initierade av AfD i slutet av februari, mot den tyska flyktingpolitiken.

Foto: Jens Meyer/AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X