Katastrofkunskap togs inte till vara

Socialstyrelsen missade att dra lärdom av bombdådet på Bali. De medicinska erfarenheterna efter terrorattacken redovisades på ett möte i april förra året. Men när tsunamin drabbade svenska turister kom inte kunskaperna till nytta.

Under strecket
Publicerad
Annons

Räddningsarbetare i ruinerna efter de två nattklubbar som sprängdes på Bali den 12 oktober 2003. Sex svenskar fanns bland de fler än 200 dödsoffren. Foto: Beawiharta/REUTERS
På kvällen den 12 oktober 2002 slog terrorister till mot två nattklubbar på den indonesiska ön Bali. När bomberna detonerade dödades över 200 människor, varav sex svenskar.
88 av dödsoffren och många av de skadade kom från Australien. Efter bombdådet evakuerades 4 500 australiska medborgare från den populära semesterön.

Beredskapsöverläkaren Per Örtenwall från Göteborg har i efterhand utvärderat erfarenheterna av attentatet, på uppdrag av Socialstyrelsen. Han ser stora likheter mellan Australiens situation efter terrordådet och de problem som svenska myndigheter fick hantera i samband med flodvågen i julas. En slutsats som Per Örtenwall drar är att det är viktigt att snabbt sända medicinska rekognosceringsgrupper till ett katastrofområde. Det är inte diplomatiskt kontroversiellt att Sverige skickar sådana läkargrupper till ett
främmande land, där många svenska medborgare kan ha skadats.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons