Annons

Nicklas Berild Lundblad:Katastrofens cyniska räknelära

Ett människoliv är värt 50 000 amerikanska dollar. Richard Posner har ett starkt underlag för sin skattning, men avslöjar sig som en trist misantrop; skaparkraft och mänsklig medkänsla saknas helt i hans matematiska metod för att förebygga och lindra katastrofer.

Under strecket
Publicerad

I den klassiska grekiska tragedin är katastrofen den sista, omtumlande och vidriga händelsen i dramats inre logik. En vändning som kastar allt över ända och ned i avgrunden. Katastrofer innebär den stora, och ofta plötsliga, förlusten av stora värden – mänskliga, finansiella och kulturella – i händelser som förstummar oss. Men vi måste samtidigt förhålla oss till katastrofen som fenomen, kanske förebygga den, förhoppningsvis förstå den och samtidigt förbereda oss för att hantera de katastrofer som vi kan förutse.

Katastrofer behöver varken vara oförutsägbara eller omöjliga att förhindra. Framtidsforskningen känner väl till flera möjliga katastrofer som med tid, pengar och arbete kan förebyggas, eller där det åtminstone står i samhällets makt att mildra katastrofens följder. Det kanske mest klassiska exemplet är en asteroidkollision. Om en asteroid skulle kollidera med jorden skulle följderna – beroende på asteroidens storlek – med lätthet kunna beskrivas som katastrofala: enorma värden skulle förintas i ett slag, och vår civilisation skulle riskera att gå under. Samtidigt behöver detta inte ske. Det står i forskningens makt att kartlägga de många asteroider som klassas som jordnära objekt och olika intressen kan anslå pengar till ett asteroidförsvar som mildrar effekterna av en kollision.

Annons
Annons
Annons