Reportage

Därför handlar japansk kultur så mycket om katastrofer

Godzilla.
Godzilla.

Atombomberna under andra världskriget, jordbävningar och tsunamis. Japan är ett land präglat av katastrofer. Medan politikerna inte har tagit sitt ansvar har kulturen blivit ett sätt att bearbeta landets trauman.

Under strecket
Publicerad
Yukie Kamiya.

Yukie Kamiya.

Foto: Erik Augustin Palm/Jonas Cullberg
281_Anti Nuke, ”Japans Banksy”.

281_Anti Nuke, ”Japans Banksy”.

Foto: Erik Augustin Palm/Jonas Cullberg
Katsushika Hokusais ”Under vågen utanför Kanagawa”.

Katsushika Hokusais ”Under vågen utanför Kanagawa”.

Foto: TT / NTB Scanpix
Annons

För den som turistar i Tokyo och vill ta en selfie med Godzilla finns ingen brist på alternativ. Den muterade jätteödlan står staty på flera platser i staden som den stampar sönder i skräckfilmsklassikern från 1954. I fjol dök odjuret upp i området Roppongi, i samband med premiären av den amerikanska nyversionen av filmen, och i våras avtäcktes ännu en staty i Shinjuku, vid huvudkontoret för originalfilmbolaget Toho – som släpper en till ”Godzilla”-film 2016. Under ceremonin utsågs Godzilla av distriktets borgmästare till Tokyo-bo och kulturell ambassadör för staden. Att Godzilla är en metafor för ett av Japans största nationella trauman glöms ofta bort i sammanhang som dessa. Atombombningarna av Hiroshima och Nagasaki 1945 utgjorde grunden för idén till det lustigt klumpiga undervattensmonstret, som i sin mytologi återupplivas just av radioaktiv strålning.

”Godzilla” är det mest kända, men långtifrån enda exemplet på hur japansk populärkultur hanterat atombombskatastroferna. Manga är en av landets största kulturexporter och hittade sin nuvarande form under åren efter andra världskriget. Pionjären Ozamu Tezuka, ”Japans Walt Disney”, var 17 år när atombomben föll över Hiroshima. Sex år senare började han teckna vad som skulle bli en av Japans mest kända serier, Tetsuwan Atom (ungefär "den mäktiga atomen"), om en atomenergidriven robot, som fick namnet Astro Boy när serien översattes till engelska.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons