Annons

”Katastrof om Israel annekterar Västbanken”

En israelisk soldat siktar på palestinier som kastar sten under protester i Hebron fredagen den 3 juli.
En israelisk soldat siktar på palestinier som kastar sten under protester i Hebron fredagen den 3 juli. Foto: Mamoun Wazwaz/Xinhua/TT

Som vänner till staten Israel och dess befolkning är det med sorg vi ser hur ett ensidigt agerande riskerar att även urholka demokratin och de värderingar som staten Israel en gång bildades på, skriver S-politiker.

Under strecket
Publicerad

Israels premiärminister Netanyahu har aviserat att upp till 30 procent av Västbanken kan annekteras. Då begår Israels regering ett folkrättsbrott men leder också landet in på en mycket osäker väg i en alltmer turbulent region. Därför välkomnar vi att Israels regering nu tycks avvakta med annekteringen och uppmanar starkt att helt avbryta planerna.

Tidigare under året presenterade USA:s president Trump en fredsplan för Mellanöstern där han föreslår att Jerusalem ska vara Israels odelade huvudstad. Men om Trump förlorar presidentvalet i höst kommer hans förmodade efterträdare Joe Biden sannolikt inte att gå vidare med denna plan. På Västbanken bor nära tre miljoner palestinier och omkring 550 000 israeler i bosättningar som enligt internationell rätt betraktas som olagliga. I över 50 år har konflikten mellan Israel och Palestina varit ett faktum. Konflikten grundar sig i att Israel ockuperar palestinsk mark.

Annons
Annons
Annons