Katastrof hotar Moçambique

Moçambique hotas av ännu en förödande översvämningskatastrof. De senaste veckornas regn har redan tvingat 90 000 människor att lämna sina hem i den översvämmade Zambezidalen. I dag väntas orkanen Favio dra in med nya skyfall.

Under strecket
Publicerad

En helikopter med förnödenheter till de översvämningsdrabbade i Zambezidalen i Mocambique. På onsdagen väntas orkanen Favio dra in över dalen med nya skyfall.

Annons

Totalt räknas i hela landet de drabbade till 120 000, men siffran väntas stiga snabbt de närmaste dagarna.Farhågorna är stora att Moçambique står inför en återupprepning av de katastrofala översvämningarna för sju år sedan. Då var hela södra delen av landet översvämmat och hundratusentals människor flydde upp på tak och i träd medan helikopterbesättningar från Sydafrika utförde hjältedåd för att rädda de mest utsatta.

Vattennivåerna ligger i dag högre än de gjort sedan översvämningarna 2000. Människorna längs floderna har förlorat sina hem, sina skördar och ofta även sina djur. Efter den förra katastrofen omflyttades med statlig hjälp många bönder och hela byar upp på högre mark. Men många vägrade och andra har valt att flytta tillbaka till sina gamla hem i de bördiga floddalarna.

Annons
Annons
Annons