X
Annons
X

Katarina Tracz: Ökat stöd bland unga (S) för Nato

Socialdemokrater för Nato: Jens Stoltenberg och Peter Hultqvist diskuterade samarbete i Stockholm vid det nordiska försvarsministermötet i veckan. Foto: TT NEWS AGENCY / TT NYHETSBYRÅN

En ny opinionsmätning visar att unga väljare i de flesta partier, även inom (S), stöder svenskt medlemskap i Nato, noterar Katarina Tracz, chef för tankesmedjan Frivärld.

Uppdaterad
Publicerad

**Opinionen för svenskt ** medlemskap i Europas försvarsallians Nato har i decennier varit negativ. Det stöd som hela tiden funnits bland försvarsvänner, säkerhetspolitiska experter och liberalkonservativa opinionsbildare i politik och medier har varit i minoritet. I takt med nedrustningen av försvaret försvann frågan från den politiska agendan.

På några år har allt förändrats. En ny verklighet som Rysslandsforskare varnat för efter Putins tillträde vid millennieskiftet har efter främst den ryska invasionen i Ukraina trängt igenom mediefiltret till allmänheten. Hotbilden kring Östersjön – tidigare ”fredens hav” – illustreras numera av rapporter om rysk aggression till havs och i luften som numera också delges medierna och därmed når hushållen.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X