Annons

Kastväsendets årtionde

Decenniet började inte år 2000. Det började år 2001. Ja, jag tänker förstås på att detta var året då tårtningen som politisk protestmetod kom till Sverige.

Publicerad

Enligt Wikipedia har företeelsen sin föregångare i belgaren Noël Godin, vars organisation Patissiers sans Frontières (Konditorer utan gränser) började tårta folk redan på 70-talet för att, 1998, låta sina gränslösa bakverk landa på Bill Gates. I Sverige var det handelsministern Leif Pagrotsky och EU-parlamentarikern Marit Paulsen som i mars 2001 tårtades i Lund av två syndikalister som ville få sina protester mot EU hörda. Bara några månader senare, under EU-toppmötet i Göteborg, skulle det visa sig att kast med gatsten också gav en stund i rampljuset – ett sätt att argumentera som också har präglat hela årtiondet. Under året tårtades även Sveriges dåvarande finansminister Bosse Ringholm av Stockholms tårtbrigad/Operation dessert storm, och framåt höstkanten var det Kung Carl XVI Gustafs tur. En 16-åring i Varberg valde då tårtan som symbol för sin protest ”mot att det finns kungligheter och auktoriteter i samhället”.

Skor har varit ett annat flygande favoritobjekt. Journalisten Muntadhar al-Zeidi, som kastade en på George W Bush, satte trenden som fortsatte med flygande skodon mot såväl Kinas premiärminister som Indiens inrikesminister.

Annons
Annons
Annons