Annons
X
Annons
X

Kasselstrand får sparken

Gustav Kasselstrand sparkas från sin tjänst på Sverigedemokraternas kansli, uppger en väl insatt källa. SDU-ordföranden bekräftar uppgiften för SvD:

– Jag är besviken. Att ha en annan åsikt är inte detsamma som att vara illojal, säger han.

Gustav Kasselstrand får sparken från riksdagens kansli.
Gustav Kasselstrand får sparken från riksdagens kansli. Foto: LARS PEHRSON

Gustav Kasselstrand, ordförande för SDU sedan 2011, har vid sidan av uppdraget för ungdomsförbundet också varit anställd som politisk sekreterare för Sverigedemokraterna i riksdagen.

Där har han dels jobbat åt David Lång i Socialförsäkringsutskottet och åt Sven-Olof Sällström i arbetsmarknadsutskottet. Han har också haft visst budgetansvar och bland annat varit den som räknat på invandringens kostnader – en för partiet mycket central fråga.

Gustav Kasselstrand har varit kontroversiell inom partiet sedan han tillträdde som SDU-ordförande. Han har flera gånger gått emot moderpartiet och kritiserats för sin frispråkighet.

Annons
X

Efter att han i en debattartikel gick ut och krävde erkännande av en palestinsk stat drog han på sig en varning. Efter Expressens avslöjande filmer som publicerades förra veckan stack han ut hakan ännu en gång och försvarade Erik Almqvist som han menade borde ha fått behålla sina uppdrag.

Den här gången gick han dock för långt. Gustav Kasselstrand kommer att förlora sin tjänst på kansliet – och därmed sin enda inkomst, uppger en väl insatt person för SvD.

Gustav Kasselstrand bekräftar uppgiften och säger till SvD att han är besviken efter beskedet.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Jag har gjort ett jobb som uppskattas av alla på kansliet. Då är det tråkigt att jag inte kan skriva en kritisk debattartikel utan att förlora jobbet. Jag tycker inte att man är illojal för att man inte håller med. Vi håller på med politik – politik bygger på att man tycker olika.

  Även SDU:s vice ordförande William Hahne sparkades efter att ha kritserat moderpartiet.

  – Samma sak hände med William. Det bevisar att det är i det närmaste omöjligt att ha en annan åsikt än moderpartiet. Som det ungdomsförbund vi är borde vi kunna ha en annan åsikt.

  Kasselstrand säger att han även fortsättningsvis kommer att ”hålla huvudet högt”:

  – Jag ska arbeta vidare för att SDU växer ännu mer. Vårt långsiktiga mål står fast: att SD ska bli största partiet i skolvalet i 2014.

  Sverigedemokraternas pressekreterare Martin Kinnunen säger till SvD.se att Gustav Kasselstrand varit illojal mot partiet och därmed inte längre kan jobba kvar på riksdagskansliet.

  – Vi har ett avtal med Gustav Kasselstrand där det står att han alltid ska informera oss om hans anställning hos SD ställs i konflikt med hans engagemang i ungdomsförbundet. Han valde att inte ta någon diskussion och den här debattartikeln publicerades helt utan förvarning. Då har vi landat i att det inte är rimligt att vi har honom anställd, säger Kinnunen och fortsätter:

  – Det finns ingen arbetsplats som skulle acceptera att en person agerar så här. Man ska också komma ihåg att de intervjuer han gett genomförts på arbetstid, vilket också är problematiskt.

  Hur påverkar det här relationen mellan moderpartiet och ungdomsförbundet?

  – Det är viktigt att man kan särskilja rollerna. En ungdomsförbundsordförande får kritisera partiet hur mycket som helst, men som anställd i SD kan man inte agera hur som helst. Motarbetar man den linje som partiet driver så hamnar man i konflikt med arbetskamrater och det skapar osämja på arbetsplatsen.

  SD-toppar tog till järnrör – se klippet

  TV: ”Rädda” SD-män skrattar åt berusad man

  SD-ledaren Jimmie Åkesson på en presskonferens den 14 november. Foto: INGVAR KARMHED

  Vad kan du om Sverigedemokraterna?

  Testa dina kunskaper i
  SvD:s quiz

  ”Blattelover”, filmerna och lögnerna svd.se ”Blattelover”, filmerna och lögnerna svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Gustav Kasselstrand får sparken från riksdagens kansli.

  Foto: LARS PEHRSON Bild 1 av 2

  SD-ledaren Jimmie Åkesson på en presskonferens den 14 november.

  Foto: INGVAR KARMHED Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X