Annons
X
Annons
X
Näringsliv
Analys

Tomas Augustsson: Kärvt år för pressat Nokia

Det gick bättre än väntat för Nokia under första kvartalet och bolaget kan se fram emot ett stort flöde av pengar från Microsoft, när nu samarbets­avtalet mellan de båda bolagen är klart. Men andra kvartalet ser ut att bli tuffare. Jordbävningen i Japan sätter långa spår och det dröjer innan Nokia får fram en portfölj med nya konkurrenskraftiga mobiler.

[object Object]
Nokia kan se fram emot ett stort flöde av pengar från Microsoft, när nu samarbetsavtalet mellan de båda bolagen är klart. Foto: SCANPIX

Första kvartalet blev inte så farligt som många fruktat för Nokias del. Världens största mobiltillverkare lyckades öka försäljningen med 9 procent till 10,4 miljarder euro och den justerade vinsten per aktie minskade bara från 0:14 till 0:13 euro.

Men den som söker efter negativa tecken i rapporten behöver inte leta länge. Nokia fortsätter till exempel att tappa när det gäller den viktiga marknaden för datorlika mobiler.

Enligt bolagets egna beräkningar stod man under första kvartalet för 26 procent av alla datorlika mobiler som såldes. Det var en kraftig försämring jämfört med för ett år sedan då Nokia stod för 41 procent.

Annons
X

Nedgången är allvarlig eftersom de datorlika mobilerna är den del av mobilbranschen som växer snabbast. I år väntas försäljningen öka fyra gånger snabbare än mobilmarknaden i allmänhet. Analysfirman Gartner räknar också med att de datorlika mobilernas andel av hela marknaden ökar från en femtedel förra året till att utgöra halva marknaden om fyra år.

Det finns även andra problem och i rapporten varnar Nokia för att andra kvartalet kan bli riktigt tufft.

Jordbävningskatastrofen i Japan har slagit hårt mot flera underleverantörer som nu har svårt att få fram komponenter till mobilerna. Effekterna märktes redan i slutet av mars men enligt Nokia blir problemen större under andra kvartalet och de fortsätter åtminstone genom det tredje kvartalet.

Till det kommer ett hemkokt problem hos Nokia. Företaget har gjort om sin produktportfölj för att anpassa den till bolagets nya strategi som bygger på ett samarbete med mjukvaruföretaget Microsoft. Det har lett till att Nokia får ut alltför få nya produkter på marknaden under andra kvartalet och det dröjer till andra halvan av 2011 innan det kommer nya mobiler i någon större omfattning.

Men det riktigt intressanta blir vad som händer i slutet av året när Nokia i bästa fall får ut sina första mobiler som bygger på Microsofts operativsystem Windows Phone. Samarbetet gör att Nokia får helt nya möjligheter att slå tillbaka mot konkurrenter som Apple och Google. De två senare bolagen styr nu till stor del utvecklingen på marknaden för datorlika mobiler.

Hur konsumenterna tar emot mobilerna dröjer det något år innan vi vet. Men redan nu står det klart att Nokia åtminstone får bra betalt från Microsoft för samarbetet.

Inte helt förvånande eftersom Microsoft länge försökt komma in på mobilmarknaden utan att lyckas. Med hjälp av Nokia blir Microsoft automatiskt en viktig spelare att räkna med, dessutom ville Microsoft för allt i världen undvika att Nokia istället skulle använda Googles system Android.

Som tack får Nokia betalningar på flera miljarder dollar. En ersättning för de ”unika” bidrag som Nokia sägs komma med. Företagen får också rätt att använda varandras teknik på mobilområdet och även det leder till att Nokia får en ”substantiell” summa från Microsoft.

Nokia räknar även med att reducera sina rörelsekostnader med en femtedel när bolaget i praktiken lägger över en stor del av mjukvaruutvecklingen på Microsoft. Det motsvarar omkring 10 miljarder kronor i sänkta kostnader.

Hur många anställda som blir av med jobbet i den processen är ännu inte klart. De som blir kvar kommer i vilket fall att arbeta vidare i ett radikalt förändrat företag.

Annons
Annons
X

Nokia kan se fram emot ett stort flöde av pengar från Microsoft, när nu samarbetsavtalet mellan de båda bolagen är klart.

Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X