Karteller driver upp julgranspriset

Att köpa julgran blir allt dyrare. I Danmark åtalas granodlare för organiserad kartellbildning sedan priserna stigit med en fjärdedel på några år. Händelsen skickar svallvågor över Öresund – varje år importerar vi flera hundratusen danska granar.

Under strecket
Publicerad
Julgranförsäljning på Mariatorget i Stockholm. Försäljaren Tony Granberg visar en rödgran för Teddy Bornestad och Michelle Sejersen.

– Det är viktigt med gran. Helst ska det vara en stor, tät och rund gran, ett riktigt Kalle Anka-träd.

Julgranförsäljning på Mariatorget i Stockholm. Försäljaren Tony Granberg visar en rödgran för Teddy Bornestad och Michelle Sejersen. – Det är viktigt med gran. Helst ska det vara en stor, tät och rund gran, ett riktigt Kalle Anka-träd.

Foto: TOMAS ONEBORG
Annons

Det sprakar hemtrevligt runt den flammande tunnan på Mariatorget i Stockholm. Med van hand hugger Tony Granberg fram färskt trä runt granens fot. Under några få decemberveckor luktar det skog och barr och eld på torget mitt i stan. 22 år har gått sedan Tony sålde sin första julgran, övertalad av en kompis att dra igång försäljningen.

– Om jag kunde förstå vad som är så beroendeframkallande. Redan i september-oktober börjar jag längta efter att stå här.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons