Annons
X
Annons
X

Kartellen och Timbuktu vållar debatt

Kartellen och Timbuktu har väckt starka reaktioner med ”Svarta duvor och vissna liljor”. Låten innehåller kraftfulla textrader om Sverigedemokraterna som kan tolkas som hot.

Av TT
(uppdaterad)

SVT:s PSL-blogg publicerade i onsdags en video där hiphopgruppen Kartellen och Jason ”Timbuktu” Diakité framför låten ”Svarta duvor och vissna liljor”, som bland annat handlar om Sverigedemokraterna. I låten säger Kartellens Sebastian ”Sebbe Staxx” Stakset att han hade ”lagt dom i koma alla tre” om han hade varit närvarande vid den uppmärksammade järnrörsincidenten i Stockholm 2010 och Timbuktu rappar bland annat ”dunkar Jimmie gul och blå”.

– Hade jag gått och angripit dem med ett järnrör hade det varit en sak, men jag gör det metaforiskt och svarar på deras hotpolitik, säger Sebbe Staxx till SVT:s ”Kulturnyheterna” om låten.

Timbuktu skriver på Twitter att han ”alltid tar avstånd från våld” och att han ”uttrycker sin ilska i musikalisk form”. I ett längre inlägg på Facebook skriver han också att man inte ska hänga upp sitt omdöme på två rader i en låt:

Annons
X

”Ta in helheten. Ta in hela bilden. Tänk på vad som fött känslorna som uttrycks i denna och så många andra låtar” skriver han.

På PSL-bloggen skriver man att SVT tar avstånd från våld ”men för att kunna diskutera låten behöver man ha hört den”. Och ”Svarta duvor och vissna liljor” har mycket riktigt vållat stor och hetsig debatt på nätet.

Sverigedemokraternas stabschef Linus Bylund säger till ”Kulturnyheterna” att ”saknar man argument bör man vara tyst och inte komma med hot”.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det är inte så oväntat att Sebastian från Kartellen gör sånt här, men jag är lite förvånad över att Timbuktu faller till den här låga nivån, fortsätter Bylund.

  ”Svarta duvor och vita liljor” kommenteras också av den norska Nobelkommitténs sekreterare Geir Lundestad som säger till SVT:s ”Kulturnyheterna” att det inte verkar vara Timbuktus ”smartaste låt”.

  Han ser dock inga problem med att man bjudit in Timbuktu att medverka vid fredspriskonserten i Oslo den 11 december då man inte kräver att artisterna måste anpassa sig efter vissa moraliska ideal.

  – Då skulle det inte bli några konserter, säger Lundestad till ”Kulturnyheterna”.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X