Karolinska ska spara halv miljard

I år ska Karolinska Universitetssjukhuset i Solna och Huddinge spara sammanlagt en halv miljard kronor. Dessutom visar den senaste ekonomiska prognosen för 2005 att det blir ett underskott på 100 miljoner om inte sjukhusledningen drar i nödbromsen.

Under strecket
Publicerad
Annons

Poängen med att slå samman Huddinge sjukhus och Karolinska sjukhuset i Solna är att effektivisera verksamheten både organisatoriskt och ekonomiskt. I vissa fall ska en vårdspecialitet bara finnas på ett av sjukhusen i stället för på båda.
Samtidigt med sammanslagningen har den rödgröna majoriteten lagt ut ett tufft sparbeting på totalt omkring 700 miljoner varav en halv miljard ska hämtas hem i år. 100 miljoner sparades i fjol och sedan återstår 100 miljoner 2006 på en totaltbudget om 10 miljarder kronor.
Något färdigt paket med besparingar är ännu inte framtaget och ju längre tid det dröjer desto tuffare måste sparförslagen bli.
Dessutom kompliceras läget av att de två sjukhusenheterna ser ut att få ett underskott på cirka 100 miljoner för i år. Det beror på att produktionen är lägre än planerat och att det finns ett betydande överdrag på kostnaderna. Däremot ligger personalkostnaderna i fas med planeringen, men för att nå ett nollresultat för 2005 krävs ännu fler förslag som sänker
kostnaderna.
Oppositionslandstingsrådet Birgitta Rydberg (fp) förstår att det finns en mycket stor oro framför allt på Karolinska i Solna.

– Sparbetinget är alldeles för hårt och borde dras tillbaka eller åtminstone dämpas rejält. Inte minst eftersom landstinget totalt sett ser ut att gå med överskott på närmare 800 miljoner kronor.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons